Élet+Stílus: Azariah keményen üzent Dúró Dórának és a Mi Hazánknak

Élet+Stílus: Azariah keményen üzent Dúró Dórának és a Mi Hazánknak

A zenész „felháborító” plakátot látott a francia fővárosban, amitől – megfogalmazása szerint – befosott.

„Kedves Mi Hazánk Mozgalom! Ezt a plakátot láttam Párizsban és szó szerint befostam, annyira lesokkolt, hogy ilyen felháborító plakát létezik. (…) Köszönöm nektek, hogy otthon ilyen nem fordulhat elő” – írta Azahriah az Instagram-sztorijában. A zenész egy olyan plakátot fényképezett le, amin egy tütüt viselő férfi látható.

Azahriah ezzel valószínűleg arra utalt, hogy Dúró Dóra, a Mi Hazánk politikusa törvényességi felügyeleti eljárás lefolytatását kérte Csák Jánostól a Nemzeti Múzeumban megtekinthető Nemzetközi Sajtófotó Kiállítás tartalma miatt. Csák János kulturális és innovációs miniszter később kirúgta L. Simon Lászlót, a múzeum éléről. A miniszter arra hivatkozott, hogy L. Simon nem tudta a World Press Photo kiállításnál a „gyermekvédelmi” törvényt betartatni:

A Fidesz befolyásos embere, kultúrpolitikusa menesztésének előzménye, hogy Dúró Dóra javaslatára kitiltották a 18 éven aluliakat a múzeumból, mivel a kéek között volt olyan, amely egy LMBTQ-embereknek is otthont adó idősotthont mutatott be. A múzeum a 18+-os karikát kirakta, azonban a személyi igazolványokat a múzeum munkatársainak nincs joga ellenőrizni – nem is tették meg. L. Simon kirúgását a Mi Hazánk saját, nagy sikereként értékelte.

Fülke: Éberség, L. Simon elvtárs! – így vág rendet Csák János a kultúrában

Miért kellett mennie L. Simon Lászlónak? Dúró Dóra túlbuzgósága miatt? Vagy mert elfelejtette, hogy a homofóbia az államforma? Netán mert Csák Jánosnak bizonyítási vágya van, és baltával cirógatja a kulturális intézményeket? Közéleti podcastunkban összefoglaltuk a World Press Photo-botrányt és L. Simon László kirúgásának okait és történetét, illetve megnéztük, mit árulnak el az események a Mi Hazánk szerepéről az Orbán-rezsimben.

Időközben az ATV-ben csütörtök este Hiller István, az MSZP választmányi elnöke egy érdekes információval állt elő az ügyben. A szocialista politiukus L. Simon László menesztésével kapcsolatban azt mondta: a World Press Photo fotókiállítás csak ürügy volt a Nemzeti Múzeum főigazgatójának félreállítására. Hiller úgy tudja, L. Simon kirúgásának valós okát a Magyar Művészeti Akadémián (MMA) belül kell keresni:

Egy MMA-n belüli kavarás állhat L. Simon László menesztése mögött?

A World Press Photo kiállítás csak ürügy volt L. Simon László, a Nemzeti Múzeum főigazgatójának menesztésére, aki valójában október elején húzta ki a gyufát Csák János miniszternél, amiért állítólag megfúrt egy napirendi pontot a Magyar Művészeti Akadémia közgyűlésén – állítja a szocialista Hiller István, akinek a teóriájára azonban az érintett nem akart reagálni.

HVG