Tech: Örökre megváltoznak az időjárás-jelentések

Tech: Örökre megváltoznak az időjárás-jelentések

A GraphCast nevű mesterséges intelligencia gyorsan képes pontos időjárás-előrejelzést adni. Kiderült, hogy pontosabbat, mint a meteorológusok eddigi bármelyik módszere.

GraphCast néven fejlesztettek új mesterséges intelligenciát a Google-féle DeepMind kutatói. Különlegessége, hogy kevesebb mint egy perc alatt képes egy 10 napos időjárás-előrejelzést adni. A tesztek során kiderült, a GraphCast az esetek 90 százalékában felülmúlja a hagyományos előrejelzési technológiákat.

A program úgy működik, hogy a rendszer két állapotban nézi meg, milyen időjárás van a Földön: rögzíti a teszt pillanatának állapotát, valamint megnézi a hat órával korábbi adatokat. Ebből kiindulva képes arra, hogy hatórás előrejelzést adjon – számolt be róla az Engadget.

A gyakorlatban ennél jóval nagyobb időtávlatban is képes pontos prognózist adni. Az eszköz megjósolta, hogy a Lee hurrikán a Long Island-i partoknál fog megérkezni az Egyesült Államokba. Mindezt 10 nappal azelőtt, hogy ez megtörtént volna, miközben a meteorológusok által akkoriban használt hagyományos időjárás-előrejelzési technológiákkal még mit sem lehetett sejteni.

Utóbbi lassúságának oka az, hogy az ilyen szimulációkkal készített előrejelzéseknek figyelembe kell venniük például a folyadékdinamikát egy pontos előrejelzés elkészítéséhez.

A GraphCast ezen kívül súlyos időjárási eseményeket is képes előre jelezni, beleértve a trópusi ciklonokat és a régiók feletti szélsőséges hőmérsékleti hullámokat. Mivel az algoritmus a legfrissebb adatokkal újra betanítható, a tudósok úgy vélik, hogy az eszköz egyre jobban képes előre jelezni az időjárási minták ingadozásait, amelyek egyébként egybeesnek az éghajlatváltozáshoz igazodó nagyobb változásokkal.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

HVG