Gazdaság: Drágulhatnak a borok, mert nincsenek a pénzüknél a borászok

Gazdaság: Drágulhatnak a borok, mert nincsenek a pénzüknél a borászok

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) szerint borárnövelés nélkül az ágazat a következő szüretre kritikus helyzetbe kerülhet – írja a 24.hu a szervezet közleményére hivatkozva.

A HNT szerint a borászat talán az egyetlen mezőgazdasági ágazat, amely alig tudta érvényesíteni az elmúlt években az átadási áraiban a termelési költségek növekedését, ami rontotta a szőlőtermelők és a borászok eredményességét is.

A szervezet szerint a művelési és előállítási költségek jelentős növekedését a borszőlő felvásárlási árának emelkedése sem minden borvidéken tudta teljesen kompenzálni, mert a termés mennyisége a legtöbb borvidéken elmaradt az előző évek átlagától, a csökkenés helyenként a 30-35 százalékot is eléri. „A termelői költségek csökkentésére nincs lehetőség, így szükséges valamennyi költségnövekedést érvényesíteni a kereskedelmi átadási árakban, s ez alól az új uniós hulladékgazdálkodási szabályokkal járó költségek sem kivételek” – írják.

A HNT szerint ha a borászatok nem tudják megnövekedett költségeiket az áraikba beépíteni, akkor a következő szüretre várhatóan nem lesznek képesek emelni a felvásárlási árakat.

HVG