Sport: Hosszú Katinka férje elbúcsúzhat 690 ezer forintos edzői fizetésétől

Sport: Hosszú Katinka férje elbúcsúzhat 690 ezer forintos edzői fizetésétől

Hosszú Katinka még nem jelentette be hivatalosan a visszavonulását, de nyilvánvaló, hogy sem a jövő évi Európa-bajnokságon, sem a világbajnokságon, sem az olimpián nem áll rajthoz, írja a sportal.hu a többszörös olimpiai bajnok úszóról, akinek augusztusban született meg az első gyereke. Hosszú májusban lesz 35 éves, ettől a naptól kezdve kapja az olimpiai járadékot, ami az ő esetében a riói három arany és egy ezüstérem után a mindenkori előző évben kimutatott havi bruttó átlagkereset 370 százaléka lesz. Idén augusztusban ez 555 900 forint volt, ezek alapján Katinka júniustól havi 2 056 830 forintra számíthat.

Legutóbbi ülésén a Magyar Úszó Szövetség elnöksége megállapította, hogy Gelencsér Máté nem felel meg a követelményeknek.

Legutóbbi ülésén a Magyar Úszó Szövetség elnöksége megállapította, hogy Gelencsér nem felel meg a követelményeknek, ezért nem terjeszti fel, hogy továbbra is a KEP kedvezményezettjei között szerepeljen. A sportági szakszövetségek javaslatát a Magyar Edzők Társasága, a Nemzeti Sport Ügynökség és a Magyar Olimpiai Bizottság is véleményezi, a végső döntést pedig az államtitkár mondja ki. A szabályozás szerint az olimpiai 4-6. helyezettek edzője 2023-ban havi 517 500 és 690 000 forint közötti összeget vehet fel, azaz Gelencsér a lehető legmagasabb összegű havi apanázst kapta.
Megkeresték Hosszú Katikáékat is az ügyben, akik alábbiak közlését kérték: „Ha igazak a hírek, akkor egyrészt jogszerűtlen a MÚSZ kezdeményezése, mivel Gelencsér Máté KEP juttatása egy Eb-aranyérmen, Vb-4. helyezésen és egy olimpiai 5. helyezésen alapszik. Megdöbbentő, hogy a MÚSZ nem tartja tiszteletben a családalapítást és a gyermekvállalást. Erkölcstelen lépés lenne Katinkától és edzőjétől megvonni az előírt teljesítményen alapuló és jogilag kijárt támogatást csak azért, mert gyermeket vállalt. Egyébként szülés után hat héttel Katinka újra kezdte az edzést.”
A cikk emlékeztet, hogy Katinka – érthető okokból – legalább egy éve nem végez élsportolói edzésmunkát. Így viszont férje-edzője, Gelencsér Máté nem teljesíti a kiemelt edzői program (KEP) által támasztott követelményeket. Oda Hosszú tokiói 5. helye alapján került be, de Katinkának 2023-ban nem volt eredménye és 2024-ben sem lesz. Márpedig annak az edzőnek, akinek nincs válogatott kerettag versenyzője, nem jár a juttatás.

Írta a HVG