Hetvenöt bázisponttal 11,5 százalékra csökkentette a Monetáris Tanács az alapkamatot

Hetvenöt bázisponttal 11,5 százalékra csökkentette a Monetáris Tanács az alapkamatot

Nagy Áron
2023. november 21. kedd. 15:21
Frissítve: 2023. november 21. 15:25

Az MNB alelnöke kiemelte: egy számjegyűre csökkent az infláció, és kifejezetten erős a dezinfláció az élelmiszerek és az iparcikkek tekintetében. A pénzromlás mértéke pedig az év végére elérheti a 7 százalék körüli szintet, ami régiós viszonylatban átlagosnak mondható. Sőt, ha az olajárak nem emelkednek, akkor ez alá is mehet – jegyezte meg Virág Barnabás.

A rövid bázisú árazási mintázatok már 2020 előtti képet mutatnak – hangsúlyozta, hozzátéve: ez is azt mutatja, hogy egy széleskörű dezinflációs folyamat zajlik, ami tartós alapokon áll.

Ezzel együtt a jegybanknál úgy vélik, „nem dőlhetünk hátra, de az irány az jó, ezt kell tovább vinni”.

A reálgazdaságot nézve a harmadik negyedévben véget ért a recesszió. Elindult a növekedés. És a negyedik évben már év/év viszonylatban is pozitív növekedési számot valószínűsíthetünk.

További jó hír, hogy a folyó fizetési mérleg a korábban vártnál is nagyobb mértékben javulhat.

A jegybank sajtótájékoztatóján elhangzott: a globális feszültségek, a szankciók és a fegyveres konfliktusok nehezen kiszámíthatóvá teszik a nemzetközi környezetet és a piaci folyamatok várható alakulását. A belső folyamatok azonban biztatóak, és a jelen állás szerint nem kizárt, hogy az alapkamat az év végére 11 százalék alá csökkenhet, 2024 februárjában pedig már egy számjegyű lehet.

Írta a Magyar Hírlap