Zelenszkij: Oroszországot nem rekesztette ki a világközösség, de kizárt, hogy békét kössünk

Zelenszkij: Oroszországot nem rekesztette ki a világközösség, de kizárt, hogy békét kössünk

A The Suncímű brit bulvárlapnak adott interjújában Zelenszkij úgy vélte, Oroszország „addig fog nyomulni, amíg az Egyesült Államok és Kína együttesen nagyon-nagyon komolyan meg nem mondja nekik, hogy vonuljanak ki [a] területünkről”, hozzátéve, hogy szerinte Ukrajna egy lehetséges harmadik világháború epicentruma.

Oroszország nem „fél”, mert nem áll szemben egységes globális ellenzékkel – folytatta az ukrán vezető.

Míg a legtöbb nyugati ország, köztük az Egyesült Államok elítélte Moszkva Kijev elleni hadműveletét, és példátlan szankciókat vezetett be, Kína és a globális dél számos országa semleges álláspontot képviselt, és fenntartotta kapcsolatait Moszkvával.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a múlt héten hangsúlyozta, hogy a Nyugatnak nem sikerült „latorállammá” degradálnia Oroszországot, Moszkva továbbra is részt vesz számos globális csúcstalálkozón és rendezvényen, mivel a globális többség nem akarja, hogy a Nyugat diktálja a külpolitikáját.

Közben Zelenszkij megpróbálta mérsékelni a Nyugat elvárásait, elismerve, hogy Ukrajnának most „sok kihívása” van, és hogy Kijevnek „több sikeres eredményre van szüksége a harctéren”.

„Ez nem egy film, nem lehet minden nap varázslat” – tette hozzá az egykori színész.

Hozzászólása Ukrajna Oroszország elleni ellentámadása közepette hangzott el, amely nyár eleje óta tart, de nem sikerült érdemi eredményt elérnie. Moszkva 90 ezer főre becsüli Kijev veszteségeit az offenzíva kezdete óta.

Az ukrán elnök azt is hangsúlyozta, hogy Kijev soha nem fog beleegyezni semmilyen olyan rendezésbe, amely szerint a Krímet és négy másik régiót, amelyek tavaly ősszel elsöprő többséggel Oroszországhoz csatlakoztak, a szomszédos ország részeként ismerje el.

Kijev „nem lesz kész egy ilyen béketervre… ez a háború befejezése Oroszország részéről” – magyarázta.

Eközben az NBC a hónap elején arról számolt be, hogy nyugati tisztviselők tárgyalásokat folytatnak Kijevvel, hogy megvizsgálják, megfontolhatna-e néhány engedményt Oroszországnak a konfliktus befejezése érdekében, mivel egyre jobban aggódnak amiatt, hogy Ukrajna „kifogy az élőerőből”. Hétfőn Olekszij Danyilov, Ukrajna biztonsági főnöke azt mondta, hogy Kijevet aggasztják az „egyes partnerek közötti megbeszélések” egy esetleges tűzszünetről, és megismételte, hogy országa „a végsőkig harcolni” szándékozik.

Írta a Magyar Hírlap