Gazdaság: Több mint egy év után először nőtt a reálkereset Magyarországon

Gazdaság: Több mint egy év után először nőtt a reálkereset Magyarországon

Szeptemberben a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 557 900 forint volt, 14,1 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit – írja jelentésében a KSH.

A rendszeres (prémium, jutalom, egyhavi különjuttatás nélküli) bruttó átlagkereset 537 000 forintra becsülhető, 14,9 százalékkal magasabb volt, mint egy évvel korábban. A rendszeres bruttó átlagkereset a vállalkozásoknál 540 400, a költségvetésben 518 800, a nonprofit szektorban 554 400 forintot tett ki.

A nettó átlagkereset kedvezmények nélkül 371 000, a kedvezményeket figyelembe véve 384 900 forintot ért el, mindkettő 14,1 százalékkal volt magasabb, mint 2022 szeptemberében.

A bruttó mediánkereset (közepes kereset, aminél a keresettel rendelkezők fele többet, fele kevesebbet keres) 450 000 forint volt, 14,1 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. A kedvezmények figyelembevételével számított nettó kereset mediánértéke 311 100 forintot ért el, 13,9 százalékkal felülmúlta az előző év azonos időszakit.

A keresetek emelkedési üteme egyébként hónapok óta lassul, a bruttó átlagkereset augusztusban még 15,2 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban.

A reálkereset 1,7 százalékkal nőtt a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért, 12,2 százalékos növekedése mellett. A reálkereset utoljára 2022 augusztusában volt pozitív tartományban.

Az augusztusi inflációs adatot a KSH már korábban közzétette, az alapján már látszott, hogy az infláció lassulásával elérkezett a fordulópont, az infláció mértéke a keresetek emelkedése alá lassult. Az infláció ezzel együtt még mindig rendkívül magas, bár októberben hajszállal 10 százalék alá mérséklődött. Ez még mindig Európa-bajnok érték, és messze meghaladja az árstabilitást jelentő 3 százalékos jegybanki célt.

A reálkereset pozitívba fordulásától a kormány a lakossági fogyasztás feltámadását várja – a csökkenő vásárlóerő miatt jelentősen visszaesett a fogyasztás, ami az állami adóbevételek elmaradását is magával vonta (elsősorban áfában). Ugyanakkor valószínűtlen, hogy a reálkereset minimális pozitívba fordulása érdemi fogyasztásnövekedéssel jár, a háztartások jó eséllyel előbb a felélt tartalékaik visszapótlására fordítják a rendelkezésre álló szabad jövedelmeket.

HVG