Hollandiában most az a kérdés, hogy a nyertes győztes lesz-e a végén?

Hollandiában most az a kérdés, hogy a nyertes győztes lesz-e a végén?

A holland választási rendszer egészen sajátságos, abszolút többséget szerezni benne szinte lehetetlen, ettől függetlenül Geert Wildersék magabiztos győzelmet arattak. Mi jöhet most?

– Egyértelműen megnyerte a választást, de a nagy kérdés az, hogy győzött-e, azaz tud-e kormányt alakítani. Hollandia nem az első olyan ország az Európai Unióban, ahol látjuk, hogy a nyertes nem mindig győztes. Lengyelországban a PIS szintén megnyerte a választást, de a legvalószínűbb forgatókönyv, hogy nem ők alakítanak koalíciót, és Spanyolországban pénteken választották meg a vesztes szocialisták jelöltjét ismét miniszterelnökké. Tehát, ha úgy tetszik, van most egy európai modell: a vesztesek koalíciója legyőzi a győztes pártot. Nem véletlen, hogy a liberálisok ragaszkodnak a listás választási rendszerhez, ami ezt lehetővé teszi.

Igen, erre gondoltam holland sajátosság alatt: hogy ott a listás választásnak kialakult hagyománya van, és eddig általában mindenki tartotta magát ahhoz az elvhez, hogy a győztes mögött össze kell állni, mert ezt akarják a választók. Most viszont sokan előre jelezték: Wildersékre nem vonatkozik ez a szabály.

– Persze, ez tipikus. De azért várjuk ki a végét, senki nem tud semmi biztosat jelenleg Hollandiában. Én hallottam olyan nyilatkozatot is, hogy a VVP, tehát a volt kormányfő, Mark Rutte pártja – Rutte nélkül – nélkül már nem zárkózik el olyan élesen az együttműködésről. Egyébként Rutte is 2010 és 2012 között koalícióban volt Wildersszel, utána viszont kizárta az együttműködést egészen 2023-ig. Azaz bármi megtörténhet, de az biztos, hogy Brüsszelből nagyon erős nyomás nehezedik a holland politikai elitre, hogy Wilders nélkül, tehát a nyertes megkerülve kössenek megállapodást.

Ön szerint mi az üzenete a holland választóknak a belföldi és az európai politikai elit felé? Wildersék várakozáson felül teljesítettek, miközben a brüsszeli favorit, Frans Timmermans mindenhol gyengébben szerepelt a prognosztizáltnál.

– Így van, kifejezetten rossz eredményt ért el. Timmermans pártszövetsége, mert ő nem egyszerűen a szocialista pártot vezette, hanem a Zöldekkel közös listát állított, 15,5 százalékot ért el. Ennek az az üzenete, hogy a baloldal válaszai a jelenlegi sorskérdésekre nem kielégítőek a társadalom többsége számára, és a sorskérdések legfontosabbika a migráció Hollandiában is. Wilders azért volt ilyen meglepetésszerűen sikeres, mert azt ígérte a választóknak, hogy lezárja Hollandia határait, és fékezni fogja a korlátlan bevándorlást, ami az elmúlt évtizedet jellemezte.

Függetlenül attól, hogy kormányt tud-e alakítani, Wilders erősödése hatással lesz az európai politikára?

– Igen. A magyar szempontból jó lenne természetesen, hogyha kormányt tudna alakítani, mert egészen más hangulatúak lennének az Európai Tanács ülései, ha egy nyugat-európai ország is csatlakozna a közép-európai országok reálpolitikájához. De ha ez nem következik be, akkor is ráirányítja a figyelmet arra, hogy nemcsak a közép-európai társadalmak kritikusak a korlátlan migrációval szemben, hanem nyugat-európai társadalmak is, és ez az európai parlamenti választáson komoly földrengést is okozhat, amire most egyelőre a kutatások szerint nem lehet számítani egyértelműen. De őszintén szólva, a holland választás előtti kutatások sem mutatták azt földrengést, ami bekövetkezett.

Érdekes egyébként, hogy Wilders az első nyilatkozatai egyikében azt mondta, szerinte sok bevándorló hátterű holland is rá szavazott, merthogy nekik is sok már az, ami van. Ha ez így van, az nem különös egy kicsit?

– Annyira nem. Hogyha a bevándorlásellenességet helyesen értelmezzük, akkor az integrációpártiságot jelent. Tehát egy olyan társadalmat képzelnek el a bevándorlásellenesek, amelyben nincsenek kulturális feszültségek, párhuzamos társadalmak és akár erőszakos konfliktusok, mint például Svédországban, hanem az, aki külföldről érkezik, be akar olvadni a többségi társadalomba. Mi, magyarok is büszkén mondjuk, hogy vendégszeretők vagyunk. Aki Magyarországon szeretne élni, szorgalmasan dolgozik és szereti Magyarországot, azzal a migrációelleneseknek nincs problémája, azokkal van, akik egy idegen világot akarnak felépíteni, és csak véletlenszerűen választották ehhez Magyarországot.

Írta a Magyar Hírlap