Alonso kifakadt: „Az időmérő a legrosszabb!”

Alonso kifakadt: „Az időmérő a legrosszabb!”

Az elmúlt versenyhétvégéken rendre problémaként merültek fel az időmérős feltartások. Nemrég Brazíliában az FIA konkrétan lehetővé tette, hogy lehessen előzni a bokszutca kijáratánál, a most hétvégi szezonzáró Formula-1-es Abu Dhabi Nagydíjon ellenben Max Verstappen és a Mercedesek között lejátszódott jelenetek révén viszont épp azt a döntést hozta Niels Wittich versenyigazgató, hogy megtiltja a manővereket a bokszkijárati szakaszon.

f1-alonso-aston-abudhabi-1

Részben ez, részben a további kemény szabályozások vezették arra Alonsót, hogy a szombati kvalifikációt követően kifakadjon, és konkrétan a hétvége legrosszabb részének nevezze jelenlegi formájában az időmérő edzéseket:

„A bokszkijárat nem segít vagy teszi rosszabbá a dolgokat. Nem sok mindenen változtat, de ez bizonyítja, hogy az időmérős formátum idejétmúlt” – idézi a mezőny rangidősének szavait a PlanetF1.com portál. „Korábban ez az edzés volt a hétvégék legjobbja, amikor igazán életre keltek az autók. Ezeket a roppant gyors autókat vezethetjük, most mégis már a hétvégék legrosszabb része.”

„A csapatoknak, a versenyzőknek, a forgalom menedzselése és a pályahatárok szempontjából is. A stewardokhoz kell mennünk azért, mert nem tartottuk tiszteletben a deltaidőt, mert feltartottunk valakit, és törlik a köreinket. Mindannyian örülünk neki, hogy vége, és ennek nem így kellene lennie.”

f1-alonso-aston-abudhabi-2

Ami magát az Abu Dhabi Nagydíjat illeti: Alonso a hetedik pozícióba kvalifikálta magát, ami ugyan jobb volt, mint amire saját bevallása szerint a szabadedzések küszködése alapján számított, de a spanyol szerint káoszra van szükségük ahhoz, hogy az Aston Martin valahogy megfordítsa a McLaren elleni harcot a konstruktőri negyedik helyért, hiszen Lando Norris és Oscar Piastri és előrébbről startolhat majd vasárnap, mint ő és a csupán 13. helyen záró Lance Stroll.

„Úgy gondolom, ha egy bolyban haladsz és küzdesz a gumikkal, akkor sokkal jobban szenvedsz, mint tiszta levegőben. De nem is tudunk tiszta levegőben autózni a jelenlegi különbségek mellett. Mindannyian azonos köridőket futunk, szóval arra számítok, hogy ez egy rendkívül hosszú futam lesz számunkra.”

„Nyilvánvalóan a McLaren az egyetlen cél, ami a szemünk előtt lebeg. Mindketten előlünk rajtolnak, szóval némi káoszra van szükségünk, ha meg akarjuk előzni őket. Egy normál futamon előttünk végeznek, és az nem elég jó számunkra.”

formula.hu