Gyurcsány véres orrú nyugdíjasai

Gyurcsány véres orrú nyugdíjasai

Ha megvonunk magunktól valamit, nem tudjuk a maga teljességében élvezni az életet – mondja egy amerikai bölcs, bizonyos Brian Wansink. Ha az ő okosságából indulok ki, akkor azt kell mondjam, Gyurcsány és egyik fő ideológusa, Fleck Zoltán jogász, szociológus magasról tesz arra, hogy ki tudja a maga teljességében élvezni az életet, és ki nem. Gyurcsány a hatalmat akarja élvezni, ezért aztán azt találtatta ki főideológusával, hogy ácsoljon tudományos talapzatot annak, hogy meg kell vonni a nyugdíjasoktól a választójogot. Nem sokkal korábban a 16-17 éveseknek akarta Fleck megadatni ugyanezt. Akik ismerik a dörgést azoknak abcúg, akiknek fogalmunk nincs a világról, azok jöhetnek tömegestől Gyurcsányt támogatni. Ez a DK-logika.

Azt kell mondjam, bármilyen kvalifikált is Fleck Zoltán, a lóláb nagyon is kilóg minden egyes megnyilvánulásából. Emlékezhetünk például a választások előtti nagy okosságára, amikor ez a jóember 50 százalék plusz egy szavazattal akart alkotmányt módosítani. Az ég nem szakadt le, mert a papír mindent kibír. A cipőtalp hozzá képest kvalifikált úriember. Az igazi úriemberek ugyanis ilyen primitívséget nem mondanak akkor se, ha nincs jogi felkészültségük. Az egészséges jogérzék ugyanis tiltakozik a jogi önkény, másképpen a látványos hülyeség ellen.

Az aljassággal vegyített alulmúlhatatlan szellemi színvonal nem különbözik a nyugdíjasok választójogának megvonásával kapcsolatos bölcselkedéséből sem. Szemléltetésül idehozok egy viccet, hogy lássuk a hülyeség mélységét, és nevessünk is egyet.

Megy a doktor a betegekhez, s látja, hogy mindegyiknek véres az orra. – Mi történt? – kérdi. – Képzelje, főorvos úr! Jött egy új beteg, és húzott krétával a földre egy vonalat. S azt mondta, hogy aki átbújik alatta, hazamehet.

Szóval Fleck a nyugdíjasok választójogának létjogosultságát kérdőjelezte meg. Volt képe kijelenteni, hogy ennek a korosztálynak már nincs annyi ideje az életben, mint a fiatalabb korosztálynak, így nem illő reagálnia olyan jövőbeni feszültségekre, mint az utána következő generációknak. Éppen ezért – Fleck Zoltán szerint – még a lehetőségét sem kellene megadni a nyugdíjas honfitársainknak, hogy a távoli jövőt érintő ügyeket érdemben befolyásolhassák: „Miért a nyugdíjasokra bízzuk a 30 év múlva bekövetkező katasztrófát?” – teszi föl ezt a mérhetetlenül visszataszító kérdést, idézi a Tűzfalcsoport.

Nyilvánvaló, hogy Fleck épp annyira demokrata, mint főnöke Gyurcsány Ferenc. Aki szolgálja a hatalom megszerzéséhez kapcsolódó érdekeiket, az jöhet – lásd a tapasztalatlan tinédzserszavazók, aki pedig nem szolgálja – a Fideszt támogató nyugdíjasok –, az mehet a levesbe.

Nem árt persze, ha kissé mögé nézünk, mi jót is tett Gyurcsány a miniszterelnöksége idején a nyugdíjasoknak.

2008-ban például a bukott Gyurcsány-kormány módosította az új nyugdíjak megállapításának módját, és a módosítások egyenlegeként az ettől kezdve nyugdíjba vonulók kezdő nyugdíját nyolc százalékkal alacsonyabb összegben állapították meg, mint a korábbi szabályok tették. A nyugdíjasok helyzetét tovább nehezítették 2009-ben, amikor eltörölték a 13. havi nyugdíjat.

A balliberális kormányzás hibái miatt az időskorúak bevételei jelentősen csökkentek 2010 előtt. A 13. havi nyugdíj megszüntetése mellett 2002–2010 között összesen 51,8 százalék volt az infláció. 2009-ben pedig megemelték a nyugdíjkorhatárt.

Arra sem árt emlékezni, hogy Gyurcsány Ferenc azt ígérte, hogy majd akkor fizetnek nyugdíjprémiumot, ha a gazdaság teljesítménye ezt lehetővé teszi. Ennek feltételeként a 3,5 százalékos gazdasági növekedést jelölték meg. A csőd szélére sodort gazdaság miatt azonban ennek nem volt realitása.

Ezzel szemben a Fidesz ennek éppen az ellenkezőjét csinálta. Nem csak a 13. havi nyugdíjat adta vissza, hanem gondoskodott arról, hogy a nyugdíjak mindig kövessék az inflációt. Legutóbb éppen most, novemberben kaptak a nyugdíjasok átlagosan 80 ezer forint körüli nyugdíjkiegészítést, jövő februárban pedig ismét jön a 13. havi nyugdíj. Sőt, amikor a gazdaság teljesítménye megengedte, nyugdíjprémiumot is fizetett az érintetteknek.

Nem a választójog manipulálásával próbáltak tehát maguknak pozíciót teremteni, hanem a nyugdíjas korosztály életszínvonalát igyekezett a kormány karbantartani.

Csoda, ha nem véres az orruk az elmúlt 13 évben a nyugdíjasoknak?

A szerző szerkesztő

Írta a Magyar Hírlap