Hiába tagadja Brüsszel, a baloldalhoz ömlöttek a külföldi pénzek

Hiába tagadja Brüsszel, a baloldalhoz ömlöttek a külföldi pénzek

Az új nemzeti konzultáció utolsó, tizenegyedik kérdése úgy hangzik: „Brüsszelből és a tengerentúlról küldött pénzekkel akarják befolyásolni a magyar politikát. Ön mit gondol erről?” Az Európai Bizottság szóvivője szerint ez sem felel meg a valóságnak. Pedig tavaly nyár végétől fokozatosan derült fény arra, hogy 2022-ben a baloldal kampányát meghatározó részben külföldről finanszírozták.

A lap ennek kapcsán felidézi: Márki-Zay Péter szervezete, a Mindenki Magyarországa Mozgalom bevételei két év alatt a kezdeti összeg 642-szeresére nőttek. 2022-ben az Action for Democracy nevű, amerikai szervezettől 1,85 milliárd forinthoz jutottak.

„A Soros-birodalom örököse, Alex Soros által a közösségi médiában reklámozott, ismeretlen forrásokból pénzt gyűjtő szervezet, amelyet Karácsony Gergely és Bajnai Gordon bizalmasa, Korányi Dávid hozott létre nem sokkal a 2022-es választások előtt, összesen négymilliárd forintot is meghaladó összeget jutatott hazánkba, politikai szervezetekhez. Ennek volt része a Márki-Zay-féle szervezethez került 1,85 milliárd” – olvasható a cikkben.

A helyzetet súlyosbítja, hogy a közelmúltban Ungár Péter, az LMP elnöke azt mondta: szerinte külföldi érdekcsoportok részéről, nem állami, hanem „szolgálati típusú emberek” részéről lehetett olyan szándék, hogy pénzzel támogassák az ellenzéket a kormányváltás érdekében.

Karácsony Gergely főpolgármester 99 Mozgalmának finanszírozási háttere is kérdéseket vet fel. A mozgalom pénzügyeit intéző Perjés Gábor 2021 augusztusa és 2022 szeptembere között összesen tizenkilenc alkalommal készpénzben fizetett be több mint 500 millió forintnyi összeget a szervezet számlájára. Az adományozott pénz több mint négyötöde pedig euróban és fontban érkezett a 99 Mozgalomhoz.

Mint írják, végül Brüsszel is megnyitotta a pénzcsapot. Ugyan a Magyarországnak járó uniós források döntő részét továbbra is elzárva tartják, azonban a baloldali média pénzelése mellett egy sor balliberális aktivistacsoport finanszírozásába is beszálltak. Négy magyar civil szervezet összesen 1,4 milliárd forintot kapott.

Ezen szervezetek rendszeres résztvevői a kormányellenes tüntetéseknek.

Írta a Magyar Hírlap