Négy ráktípus, amely fokozottan veszélyezteti a túlsúlyos embereket

Négy ráktípus, amely fokozottan veszélyezteti a túlsúlyos embereket

Elengedhetetlen az egészséges testsúlyra való törekvés

Már tudjuk, hogy az elhízás a rák egyik fontos kockázati tényezője, pláne akkor, ha valaki szív- és érrendszeri betegséggel is küzd. Az egészséges testsúly megtartása mindenki számára fontos, ha azonban krónikus betegségben is szenvedünk, egyenesen kötelező – idézi Helen Corker, a Rákkutatási Világalap munkatársának nyilatkozatát a The Sun cikke.

Kutatások szerint a felnőttek mintegy negyede elhízott, további 38 százalékuk túlsúlyos. A szakértők előrejelzése szerint az évtized végére a világon egymilliárd ember lesz elhízott. Az elhízás számos halálos kimenetelű betegséggel, többek között szívbetegséggel, agyvérzéssel, cukorbetegséggel és a rák különböző formáival hozható összefüggésbe.

A 25 feletti testtömegindex (BMI) – ami azt jelenti, hogy túlsúlyosak vagyunk – legalább 13 ráktípus kockázatát növeli. Ezek közé tartozik a menopauza utáni nőknél a mellrák, a bél-, a máj-, a vese-, a hasnyálmirigy- és a petefészekrák. A leginkább azonban a túlsúlyos emberek bél-, vese-, hasnyálmirigy- és a petefészek-daganatoknak vannak kitéve. A felesleges kilók leadása azonban segít csökkenteni az esélyeket, így ha felszaladt ránk némi túlsúly, igyekezzünk mihamarabb leadni azt.

A túlsúly és a betegségek összefüggenek

A BMC Medicine című szaklapban megjelent legújabb tanulmány azt vizsgálta, hogy az emberek testsúlya hogyan befolyásolja a betegség kockázatát, különösen akkor, ha már szívbetegségben vagy cukorbetegségben is szenvednek. A kutatók több mint 577 000 felnőtt egészségügyi adatait követték nyomon átlagosan mintegy 11 éven keresztül. A vizsgálat során több mint 52 ezer embernél alakult ki rákos megbetegedés.

Összességében a magasabb testtömegindexű embereknél 10 százalékkal nagyobb valószínűséggel fordult elő az elhízással összefüggő rákos megbetegedés, még akkor is, ha nem voltak szív- vagy cukorbetegek. A bármelyik betegségben szenvedők esetében a BMI minden ötpontos emelkedése további 11 százalékkal növelte a rák kockázatát. Az esély különösen nagy volt azoknál az embereknél, akik elhízottak és szívbetegek is voltak, így nekik használna leginkább a fogyás a kutatók szerint.

További kutatások szükségesek

A vizsgálatok sokáig kizárólag arra összpontosítottak, hogy a BMI miként befolyásolja a rák kockázatát a lakosság körében. Ez a tanulmány azonban különválasztotta a szív- és érrendszeri betegségekben szenvedő túlsúlyosakat és a csupán túlsúllyal küzdőket, így arra jutottak, hogy az előbbiek különösen nagy rizikónak vannak kitéve – fejtette ki Heinz Freisling, a Nemzetközi Rákkutatási Ügynökség munkatársa, és hozzátette, további kutatásokra van szükség ahhoz, hogy pontosabban lássuk, a testsúly hogyan befolyásolja a rák kockázatát.

Írta a Magyar Hírlap