Németország újabb történelmi és visszafordíthatatlan baklövésre készül

Németország újabb történelmi és visszafordíthatatlan baklövésre készül

Heteken belül jóváhagyhatja a Bundestag azt a javaslatot, amely gyakorlatilag legalizálná a marihuánát Németországban – a Mandiner által megkérdezett szakértő szerint életszerűtlen és veszélyes törvényről van szó, amely Magyarországot is érinti.

Hogyan legalizálják a marihuánát Németországban?

A tervek szerint 25 gramm marihuána birtoklása, havi 50 gramm vásárlása, valamint három növény otthoni termesztése lesz legális „rekreációs” célból. A 18 év alattiak számára tilos lenne a használat, a 18 és 21 év közöttieknél pedig tovább korlátoznák a mennyiséget.

„Ki és hogyan ellenőrzi majd mindezt? Minden rendőrnél lesz egy digitális mérleg, amivel igazoltatás közben megnézik, hogy hány gramm van az illetőnél? Miként mérik a THC-tartalmat, amit szintén szabályozni akarnak?” – tette fel a kérdéseket Ozsváth Kálmán, a Drogkutató Intézet vezető elemzője, aki úgy véli, nonszensz, hogy a legalizáció hatására majd kevesebb bűncselekményt regisztrálnak Németországban, sőt.

A szakértő rámutatott, számtalan konkrét adat létezik arra vonatkozóan, hogy ott, ahol dekriminalizálták a kábítószert, például az USA néhány államában és Kanada több tartományában, a bűnelkövetések száma exponenciálisan emelkedett, miközben a feketepiac és a kábítószer-kereskedelem tovább erősödött.

Mivel érvelnek a német zöldpártiak a marihuána legalizációja mellett?

Németországban a zöldpárti képviselők a marihuánapiac megadóztatásától többletbevételt várnak, amelyet aztán prevenciós célokra fordítanának. „A drogliberalizációt támogató baloldaliak fordítva ülnek a lovon: nem a droghasználatból származó bevételekből kell finanszírozni az edukációt, amely bemutatja, mennyire káros, amit a német állam engedélyez” – hangsúlyozta a vezető elemző.

Hozzátette, a kapudrognak is tartott kannabisz legalizálása után kettős drogpiac jön létre, hiszen a fogyasztók a feketepiacon régóta kapható erősebb és olcsóbb, valamint az állam által vizsgált gyengébb és drágább marihuána közül választhatnak.

Ozsváth Kálmán megjegyezte, van kapcsolat az illegális migráció és a drogok között, hiszen sok menekült kábítószertermelő országból érkezik, a legalizálással pedig erősödhet a csempészet is. Az illegális migráció ráadásul forró téma Németországban, hiszen a korábbi „mindenkire számára nyitva áll az ország” politika után mára Olaf Scholz német kancellár is azt nyilatkozza, hogy nagy számban kell kitoloncolniuk azokat, akiknek nincs joguk Németországban maradni.

Írta a Magyar Hírlap