„Jobbak voltunk az ötödik helynél” – Alonso

„Jobbak voltunk az ötödik helynél” – Alonso

Az Aston Martin volt a 2023-as Formula-1-es évad első fázisának meglepetéscsapata: Fernando Alonso sorozatos dobogós helyezésekkel a Red Bull első számú üldözőjének tűnt. A csapat egy darabig a második helyen is állt a konstruktőrök között, ám egyfelől Lance Stroll pontszegényebb produkciója, másfelől a riválisok erősödése nyomán előbb a Mercedes, majd a Ferrari is átlépte őket a vb-tabellán.

Bár a fejlesztési versenyben így lemaradt az Aston, de a negyedik pozícióban jókora előnnyel rendelkeztek még a szezon fél távjánál is a McLarennel szemben. A wokingiak elképesztő nyári feltámadása azonban azt eredményezte, hogy ősszel alig néhány futam alatt több mint 100 pontot dolgoztak le velük szemben, s végül meg is előzték őket az összetettben. Az Abu Dhabi Nagydíj előtt volt ugyan esélye mindezt visszafordítani az Astonnak, de ez nem sikerült.

f1-alonso-aston-abudhabi-2_1

Alonso nem is tagadta, hogy kissé csalódásként éli meg az alakulat végső helyezését: „Ötödik hely a konstruktőrök között: ez kicsit fáj, mivel szerintem jobbak voltunk ennél. Jobbat reméltünk az év elején” – idézi a RaceFans.net a spanyolt, aki ugyanakkor a saját egyéni vb-negyedik helyét (tíz éve nem végzett ennyire elöl a 42 éves pilóta) hihetetlennek érzi:

„Kissé valószerűtlennek érződik a negyedik hely, figyelembe véve, hogy milyen srácok ellen harcolunk. Valójában ha az ötödikek vagyunk a konstruktőri értékelésben, akkor a kilencedik-tizedik helyeken kellett volna végeznünk a pilóták értékelésében. Úgyhogy ez egy álomszezon volt sokak számára az Aston Martinnál, beleértve engem is.”

Alonso amúgy pontegyenlőséggel zárt Charles Leclerc-rel, sőt második pozícióból is három-hárommal rendelkeztek, így a több harmadik helyezés (öt a hárommal szemben) döntött a kétszeres F1-es világbajnok javára.

„Igazából amikor megláttam, hogy Charles lett a második a futamon, azt hittem, ő végzett előrébb. De valójában azonos pontszámmal zártunk, csak több a harmadik hely, vagy valami ilyesmi. Mint mondtam, ez teljesen váratlan és valószerűtlen ez a negyedik hely: 2012 és ez a szezon számomra a két legjobb a pályafutásomban, és ez egy olyan pozíció, amit elképzelni sem tudtam volna év elején vagy az autó teljesítményét látva.”

f1-alonso-aston-abudhabi-1_1

„Történelmi idény volt ez az Aston Martinnak és nekem is. Nyolc dobogós helyezés, több mint 200 pont, azt hiszem, közel 300 a csapatnak – 12 hónapja ez elképzelhetetlen volt” – tette hozzá Alonso.

Mindeközben a csapattárs Stroll az Alonso által is említett tizedik pozíciót kaparintotta meg a végelszámolásnál, azaz nem kevesebb mint hat hely választotta el őket egymástól a vb-tabellán (igaz, ebben a Williams lett a csúcstartó, ahol Alexander Albon nyolc hellyel előzte Logan Sargeantet). A kanadai elismerte kollégája teljesítményét, és egyúttal a 2024-es célt is megfogalmazta:

„Hihetetlen éve volt, ez egyértelmű. Az a sok pódium, és egész évben rendkívül erős volt, igazán ki tudta aknázni, amikor az autó a legjobban teljesített” – mondta Stroll Alonsóról.

„Úgy vélem, csapatként kicsit elvesztünk az évad második felében. Olyan csapatok, akiknél sok versenyen gyorsabbak voltunk, mint a Mercedes és a Ferrari, emeltek a szintjükön és erősebben zárták a szezont. Szóval szerintem jövőre meg kell próbálnunk újra egy erős autóval indítani, és tovább megtartani ezt a versenyképességet. Úgy gondolom, ez a cél.”

formula.hu