Tech: 1482 Celsius-fokot kell kibírnia 28 963 km/h sebesség mellett: így működik a NASA felfújható hőpajzsa

Tech: 1482 Celsius-fokot kell kibírnia 28 963 km/h sebesség mellett: így működik a NASA felfújható hőpajzsa

A NASA LOFTID nevű szerkezete jóval könnyebb, mint a hagyományos hőpajzsok, és a jelek szerint az űreszközök landolásának körülményeit is jobban viseli.

A NASA űreszköze az Artemis I küldetés során megkerülte a Holdat, majd visszatért a Földre. Az Orion űrhajó hőpajzsa a légkörbe való belépéskor a rögzített adatok szerint 1482 Celsius-fokosra hevült, miközben 28 963 km/h-val robogott a felszín felé. Ez már akkora terhelés volt a hőpajzs számára, hogy megsérült a visszatéréskor.

Ami nem túl jó hír, hiszen a jövőben ha ember is lesz az űrhajó fedélzetén, nem engedhető hasonló hiba. A NASA ezért egy új, felfújható hőpajzsot kezdett el tesztelni.

A LOFTID nevű eszközt korábban már ledobták a Földre a világűr pereméről, az eredmények elemzésével pedig minap végeztek. A NASA rendkívül sikeres tesztet emleget, ami azt mutatja, hogy a felfújható hőpajzs jól használható. A LOFTID nemcsak lelassítani tudta a mögötte lévő űreszközt, de a légköri súrlódás miatt keletkező hőtől is meg tudta védeni azt.

A mostani eredmény nemcsak az Orion űrhajó jövőbeni küldetéseinél lesz használható, de minden olyan küldetésnél, amit egy idegen égitestre tervez a NASA. Ilyen lehet a Mars, a Vénusz, a Szaturnusz és a Jupiter holdja, a Titán is.

A felfújható hőpajzs használatával az űreszközök súlya is kisebb lesz, így több hasznos terhet vihetnek magukkal.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

HVG