Tech: Igaz a 36,6 °C, vagy mennyi a normális testhőmérséklet? Itt a válasz

Tech: Igaz a 36,6 °C, vagy mennyi a normális testhőmérséklet? Itt a válasz

Bár gyakran hallani „normál” testhőmérsékletről, valójában az egyéntől, a nemétől és a napszaktól is függő értékről van szó, állítják amerikai kutatók egy kiterjedt vizsgálat nyomán.

Egy magas, sovány, 80 éves férfi normál testhőmérséklete reggel akár egy fokkal alacsonyabb lehet, mint egy elhízott, 20 éves nőé a délutáni órákban. Ezzel a példával világították meg stanfordi kutatók, hogy miért is nehéz meghatározni, hogy mennyi a normál testhőmérséklet.

A naprakész kutatás érdekében több mint 618 ezer szájhőmérséklet-mérést elemeztek, amelyek a Stanford Health Care-en 2008 és 2017 között megfordult felnőtt járóbetegek esetében. Nyomon követték a napszakot, a betegek életkorát, nemét, súlyát, magasságát, gyógyszereit és egészségi állapotát. A szakemberek mesterséges intelligenciát is bevetettek, hogy bizonyos adatok (pl. egyes betegségek, gyógyszerek) ne torzítsák el az eredményt. Összességében arra jutottak, hogy a felnőttek normál testhőmérséklete 36,28 Celsius-fok és 36,77 Celsius-fok között van, az átlag: 36,61 fok.

© Wallpaper Flare

A JAMA Internal Medicine folyóiratban közölt tanulmányból kiderül, hogy a férfiak testhőmérséklete általában alacsonyabb volt a nőkénél. A hőmérséklet az életkorral és a magassággal csökkent, a súly növekedésével pedig nőtt. A legnagyobb hatást a napszak gyakorolta, a leghűvösebbek kora reggel, a legmelegebbek délután 4 óra körül vagyunk.

Az egyénenkénti hőmérséklet-ingadozás körülbelül egynegyede az életkornak, nemnek, magasságnak, súlynak és napszaknak tulajdonítható. Ez azt jelenti, hogy más, nem vizsgált tényezők (pl. ruházat, fizikai aktivitás, menstruációs ciklus, időjárás, túl hideg vagy túl forró ital fogyasztása, mérési hiba) felelhetnek a fennmaradó részért.

A jövőbeli tanulmányok megvizsgálhatják a láz személyre szabott definícióit, és azt, hogy a folyamatosan magasabb vagy alacsonyabb normál hőmérséklet befolyásolja-e a várható élettartamot.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos felfedezésekről is hírt adó Facebook-oldalát.

HVG