Tízmillió forintot kapott az igazáért küzdő nyugdíjas

Tízmillió forintot kapott az igazáért küzdő nyugdíjas

A vezess.hu beszámolója alapján július közepén, sötétedés után történt az autóbaleset a Balatonnál. Egy Volkswagen Golf és egy Volvo ütközött össze, amely miatt mindkét jármű sofőrje megsérült. A 71 éves Lászlónak a bal lába, a csípője és a bordája is eltört, azonnal kórházba szállították. Mint kiderült, a nyugdíjas férfit kétszer műtötték meg a baleset után. A másik jármű vezetője, a pincérnőként dolgozó Emma beütötte a fejét, és vérzett az orra, de csak kisebb zúzódásokat szenvedett. A fiatal nő elismerte a hibáját, a rendőröket arról tájékoztatta, hogy korábban ivott, egyúttal közölte, vállalja a felelősséget a tettéért, illetve a kocsi biztosítója kifizeti a Volvóban keletkezett anyagi kárt, reményei szerint az utolsó fillérig.

Az idős férfit Boros Árpád ügyvéd képviselte, aki szerint sokat azt hiszik, hogy karambol után a biztosítóknak csak az autókban keletkezett kárt kell megtéríteniük, de ez nem így van. „A közlekedési balesetben nyolc napon túl gyógyuló sérülést elszenvedő autósoknak, motorosoknak, kerékpárosoknak és gyalogosoknak vagyoni kártérítés és sérelemdíj jár az egészségkárosodásuk és az életükben bekövetkezett változások után. Még a sérültek gyógyulását segítő családtagoknak is járhat pénz. Ma Magyarországon kevesen tudják ezt, és rendkívül kevesen élnek ezzel a lehetőséggel” – magyarázta.

A „sérelemdíj” lényege, hogy megpróbálja kompenzálni a sérült személy életéből a baleset következményeként kiesett, ezért az életminőségét csökkentő szokásokat (pl. korábban kocogott a sérült, a baleset után már nem tud futni, erre is járhat kártérítés, ami akár havi „járadék” formájában is igényelhető). A történtek után a nyugdíjas férfinak nagyon más lett az élete, mai napig felesége segítségére szorul, csak bottal képes járni. Autót azóta sem vezet, így unokáit sem tudja látogatni vagy iskolába vinni egyedül, mint ahogy tette azt korábban, vagyis a korábbi élénk családi és társasági életének nagyrészt vége. Az ügyvéd mindezt részletesen leírta, s mindezek miatt 13 millió forintos igényt nyújtottak be – írták.

A cikkből az is kiderül, az ügy azzal zárult, hogy átutaltak 10 millió forintot Lajos számlájára, s még a balesetben elszakadt nadrágját, illetve papucsát is kifizették.

Írta a Magyar Hírlap