Nagy Márton hivatalában fogadta a boszniai Szerb Köztársaság miniszterelnökét

Nagy Márton hivatalában fogadta a boszniai Szerb Köztársaság miniszterelnökét

MH/MTI
2023. november 30. csütörtök. 17:42

A tárca tájékoztatása szerint a felek az egyeztetésen áttekintették a világgazdaságban megfigyelhető stratégiai jelentőségű folyamatokat, továbbá a két ország közötti gazdasági együttműködésekben rejlő előrelépési lehetőségeket.

Bosznia-Hercegovina 2022-ben Magyarország 44. kereskedelmi partnere volt, a magyar kivitel leginkább a gabona és gabonakészítmények, a vegyi termékek és a műanyag-alapanyag területén jelentős.

Nagy Márton az egyeztetés kapcsán kiemelte, hogy Magyarország a munkahelyek megvédése és a gazdasági növekedés helyreállítása érdekében tovább kívánja erősíteni gazdasági híd szerepét, továbbá arra törekszik, hogy a magyar vállalkozások meghatározó szerepet töltsenek be a nyugat-balkáni régióban. Ennek érdekében tovább kell erősíteni és ösztönözni a magyar vállalkozások kifektetéseit.

A gazdaságfejlesztési miniszter a bosnyák fél felvetésére támogatta a közös gazdasági fórum megszervezését, továbbá a két ország közti gazdasági kapcsolatok megerősítését a gyártási, mezőgazdasági, gazdasági és pénzügyi szektorokban, valamint az energetika területén.

A GFM közleménye szerint a felek megállapodtak, hogy mindezek érdekében az egyeztetések a jövőben is folyamatosak maradnak.

Írta a Magyar Hírlap