Melyek a leginkább gabona- és tejtermelő régiók az EU-ban?

Melyek a leginkább gabona- és tejtermelő régiók az EU-ban?

Tóth László Levente
2023. december 2. szombat. 17:12

Az alábbi cikk a vonatkozó információknak csak a töredékét mutathatja be, ezt is annak köszönhetően, hogy a mezőgazdasági gazdasági számlák regionális adatai – amelyeket 2021-re vonatkozóan gyűjtöttek először jogalap alapján – hozzáférhetővé váltak. Az Eurostat számaiból egyértelműen kiderül, hogy Ukrajna EU-taggá válása nemcsak a közép-kelet-európai gazdálkodóknak nem esne jól, hiszen a közös piacon történő érdekeltségek növekedése miatt a nyugat-európai (például a spanyol és francia) farmerek is megéreznék a keleti nyitás következményeit, mégpedig nem pozitív értelemben.

Castilla y León a gabonatermelők élén

A statisztikai célú területi egységek nómenklatúrájának (NUTS 2) 2. szintjére tíz olyan régiót soroltak be, amelyek 2021-ben több mint 1 milliárd euró értékű gabonafélét termeltek. Ezek között a gabonaféléket 2021-ben legnagyobb, 2,3 milliárd euró értékben termelő uniós régió a spanyolországi Castilla y León volt, amelyet szorosan, 2,2 milliárd euró értékkel követett a franciaországi Centre-Val de Loire régió. A többi nyolc régió közül, amelyek 2021-ben több mint 1 milliárd euró értékű gabonát termeltek, további négy szintén Franciaországban (Champagne-Ardenne, Pays-de-la-Loire, Picardie és Poitou-Charentes), kettő pedig Romániában (Sud-Est) található. Egy régió, Sud–Munténia, pedig Litvániában (Vidurio ir vakaru Lietuvos regionas), és egy másik régió Spanyolországban (Aragón).

Spanyol gazdálkodók egy búzatáblát takarítanak be 2023 júliusában

Spanyol gazdálkodók egy búzatáblát takarítanak be 2023 júliusában

Fotó: Joan Cros / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Egyes régiókban a gazdálkodás különösen a gabonatermesztésre irányult, még ha nem is ezek voltak a legnagyobb gabonatermelő régiók. Négy olyan régió akadt, ahol a gabonatermesztés értéke a teljes mezőgazdasági termelés értékének legalább 40 százaléka volt. Közülük három Bulgáriában volt – Severozapaden (53,7 százalék), Severen Tsentralen (47,6 százalék) és Severoiztochen (44,5 százalék), míg egy Franciaországban – Île de France (42,8 százalék). További tizenhét uniós régió volt, ahol a gabonafélék értékének aránya a teljes mezőgazdasági termelésben 30-40 százalék között mozgott. Általánosságban elmondható, hogy ezeknek a régióknak a többsége az EU keleti oldalán csoportosult, Bulgáriától (egy régió) Románián (két régió), Magyarországtól (négy régió), Szlovákiáig (két régió), Csehországig (három régió) és Litvániáig (egy régió). Ugyanakkor Franciaországban (további két régió), Spanyolországban (egy régió) és Dániában (egy régió) is voltak olyan régiók, amelyek viszonylagosan a gabonatermesztésre koncentráltak.

A tejtermelésben Dél-Írország az első

Az EU más régióiban a gazdálkodás inkább a tejtermelésre irányult. A legtöbb, 2,4 milliárd euró értékű tejet 2021-ben Dél-Írországban termelték, ezt követte a francia Bretagne 2,0 milliárd euróval, majd az olaszországi Lombardia, 1,8 milliárd euróval. További öt régióban termeltek tejet legalább 1 milliárd euró értékben: Pays-de-la-Loire és Basse-Normandie Franciaországban, Weser-Ems és Schleswig-Holstein Németországban, valamint a spanyolországi Galíciában.

Tehenek egy farmon a franciaországi Calvados állambeli Hottot-Les-Bagues-ben, Bayeux közelében 2021 júliusában

Tehenek egy farmon a franciaországi Calvados állambeli Hottot-Les-Bagues-ben, Bayeux közelében 2021 júliusában

Fotó: Artur Widak / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Más régiókban is a tejtermelés volt a fő gazdálkodási forma, illetve nyolc régióban volt, ahol a tejtermelés értékének aránya legalább 40 százalékra jött ki a teljes mezőgazdasági termelés értékéből 2021-ben. Ezek a hollandiai Friesland (47,3 százalék), a portugáliai Região Autónoma dos Açores (46,0 százalék), Franche-Comté Franciaországban (45,6 százalék), a már említett Déli régió Írországban (43,5 százalék), Salzburg és Vorarlberg Ausztriában (egyenként 43,5 százalék), Pohjois- ja Itä-Suomi Finnországban (42,7 százalék) és Cantabria Spanyolországban (41,3 százalék). További tizennégy régióban a tejtermelés értékének aránya a teljes mezőgazdasági termelés értékéhez viszonyítva 30-40 százalék között mozgott. Németországban hat, Hollandiában három, Svédországban kettő ilyen régió volt, míg egy-egy akadt Ausztriában, Spanyolországban és Franciaországban.

Írta a Magyar Hírlap