A Nyugat tehetetlen ezzel a kínai szuperfegyverrel szemben

A Nyugat tehetetlen ezzel a kínai szuperfegyverrel szemben

A Kínai Népi Felszabadító Hadsereg légiereje közzé tett egy fotót. A fotón négy J-16-os vadászgép látható, alakzatban. A rajban közlekedő vadászgépek közül kettő nagyon nagy hatótávolságú levegő-levegő rakétaosztályt hordoz. A Nyugaton régóta „PL-XX” néven emlegetett — kínai megnevezése ismeretlen —, a becslések szerint 500 km-es, vagy annál is nagyobb hatótávolságú, igen nagyméretű rakéta messze a világ legnagyobb hatótávolságú levegő-levegő rakétája – írták.

A rakétáról készült korábbi képek feltehetően a repülési-tesztelési fázisokat mutatták, a legutóbbi kép pedig valószínűleg az első, amely aktív szolgálatban mutatja a fegyvert. Az egyetlen másik, hasonlóan nagy hatótávolságú levegő-levegő fegyver az orosz R-37M, amely 400 km-es hatótávolsággal rendelkezik, és amelyet az elmúlt 18 hónapban kiterjedt bevetések során pozitív eredményekkel teszteltek az ukrán hadszíntéren. Ennek egy kompakt származékát jelenleg az orosz Szu-57-es lopakodó vadászgéphez fejlesztik az „Izdelije 810″ elnevezésű program keretében. Hogy ezeket a hatótávolságokat perspektívába helyezzük, a legnagyobb hatótávolságú amerikai levegő-levegő rakéta jelenleg az AIM-120D, amelynek becsült hatótávolsága 180 km – írja a lap.

A PL-XX-et azért fejlesztették ki, hogy megkönnyítse a nagy értékű légi járművek célba juttatását nagyon nagy távolságokra, beleértve az olyan eszközöket, mint a légi tankerek, AEW&C repülőgépek és stratégiai bombázók – tették hozzá.

Az ilyen típusú fegyverek megjelenése komolyan alááshatja washington azon terveit, hogy katonai műveleteket hajtson végre az ázsiai-csendes-óceáni térségben— állítják szakértők.

Írta a Magyar Hírlap