„Nem voltam rosszabb Max mellett, mint Checo” – Albon

„Nem voltam rosszabb Max mellett, mint Checo” – Albon

Alexander Albon alig fél szezon után kapott előléptetést a Red Bull Formula-1-es csapatához a Toro Rossótól 2019 közepén, leváltva a Daniel Ricciardo helyére érkezett, de Max Verstappentől csúnyán elmaradó Pierre Gaslyt. A brit-thai némileg meggyőzőbb volt ugyan a franciánál, így a 2020-as évadot is az energiaitalosok első számú csapatánál tölthette, ám másfél idény után őt is lecserélték, méghozzá Sergio Perezre, aki immár három szezont húzott le Verstappen oldalán.

f1-albon-verstappen-2020

Albon 2021-ben így a Red Bull teszt- és tartalékpilótája volt, egy évvel később viszont újra ülést kapott, azonban immár a Williamsnél, ahol az elmúlt két szezonban valódi vezérpilótává vált: idén például egyetlen pont híján az összes világbajnoki egységet ő szerezte a grove-i csapatnak, amely így a konstruktőri értékelés hetedik helyén végzett.

Albon most a High Performance podcast adásában beszélt arról, hogy a kihagyott idénye során többek között olyan statisztikákkal házalt a csapatvezetőknél, amelyből kiderült, hogy a Verstappenhez képest mutatott teljesítménye jobb volt, mint Gaslyé vagy akár Perezé:

„Csináltam valamit, szerintem mindenki hasonlóan tett volna a helyemben. Alapvetően voltak statisztikáim és végeztem kutatásokat Pierre Gasly kapcsán, akinek a helyére én érkeztem a csapathoz, valamint Sergio Perez kapcsán, aki pedig akkor az ülést birtokolta. Nagyon egyszerű statisztikák voltak, jórészt olyasmik, hogy milyen volt a Maxhoz viszonyított sebesség időmérőn és versenyen, egy Excel-táblázatba összeszedve” – magyarázta a pilóta.

f1-albon-perez-2021

„Az volt a problémám abban az évben, amikor szenvedtem, Max a legtöbbször a harmadik vagy negyedik helyre kvalifikált, olykor az ötödikre is, míg a versenyeket alapvetően a harmadik-negyedik helyen fejezte be. Én néhány versenyen három-négy tizedmásodpercre voltam körönként, ami már a 11. vagy 12. helyet jelentette, ami katasztrofális volt.”

„A következő évben aztán az autó szinten minden futamon első vagy második volt, ahogy Lewis és Max küzdöttek a vb-címért, miközben Sergio harmadik, negyedik vagy ötödik helyeken végzett. A különbség Maxhoz képest viszont valójában az esetek többségében nagyobb volt, mint amikor én voltam a csapattársa” – mutatott rá Albon.

„Szóval ő váltott engem, de nem kellene annyira rossz évnek betudni az enyémet. Visszagondolva, még mindig jobban teljesítettem, mint a másik két csapattársa. De megvoltak ezek a statisztikáim, és nem igazán tudtam, mit kezdjek velük, és alapvetően elkezdtem csapatfőnököknek mutogatni, és így indult az egész.”

Megjelent a Száguldás és cirkusz F1-es szezonösszefoglaló album és falinaptárunk, amelyek webshopunkban most nagy kedvezménnyel megvásárolhatóak!

formula.hu