Gazdaság: A gázai háború kellős közepén újrakezdődött Netanjahu korrupciós pere

Gazdaság: A gázai háború kellős közepén újrakezdődött Netanjahu korrupciós pere

250 millió dolláros a legsúlyosabb korrupciós vád Benjamin Netanjahu ellen: e szerint jóbarátja, a médiamágnás Saul Elovich ilyen nagy összeghez juthatott, mert a kormány szabályozó rendeletei előnyös helyzetbe hozták cégét, a Bezeq médiabirodalmat – írja a CNN gazdasági rovata. Ezen kívül még két másik per is újraindult Netanjahu ellen: az egyik szerint értékes ajándékokat fogadott el külföldi üzletemberektől, főként szivarokat és pezsgőket. 700 ezer sékelről vagyis mintegy 176 ezer dollárról van szó. Az egyik legfőbb ajándékozó Hollywood egyik producere volt: Arnon Milchan nevéhez olyan produkciók fűződnek, mint a Pretty Woman, a JFK vagy a Brazil.

A másik perben azzal vádolják Izrael miniszterelnökét, aki a leghosszabb időt töltötte ebben a székben, hogy megkérte egy befolyásos újság tulajdonosát: közöljön kedvező írásokat a kormány tevékenységéről, cserében azt ajánlotta, hogy a konkurenciát meggyengítik a sajtópiacon kormányzati rendeletei.

Mit válaszol minderre a kormányfő? Határozottan tagadja bűnösségét, és az ellene folyó jogi eljárásokat boszorkányüldözésnek nevezte: “Ezek összefércelt vádak, amelyeknek egyetlen célja van, és ez a jobboldali kormány megbuktatása. Erre törekszik a baloldal és a liberális médiaelit” – mondta a miniszterelnök. Izrael törvényei szerint a kormányfő mindaddig hivatalában maradhat, amíg jogerősen el nem ítéli őt a bíróság. Sőt, egy nemrég elfogadott új törvény szerint bírói ítélet miatt nem kellene távoznia a miniszterelnöknek.

Netanjahu az elmúlt években ádáz harcot folytatott az igazságszolgáltatás ellen, hogy elkerülje az ítéletet. Hívei most fel vannak háborodva, hogy a gázai háború kellős közepén újrakezdődnek a korrupciós perek Benjamin Netanjahu ellen.

A regionális ügyek minisztere, aki az igazságügyi minisztériumban is kapott posztot Netanjahutól, így fakadt ki X-en a perek kapcsán: ”Háború, emberrablás, kitelepítés, gazdaság – mindez nem számít. A fontos az, hogy újrakezdjék Benjamin Netanjahu perét, ahol a miniszterelnöknek megalapozatlan állításokkal kell szembesülnie” – írta David Amsalem miniszter.

Netanjahunak nem kell jelen lennie a bírósági tárgyaláson

A Yedioth Ahronot megírta, hogy a miniszterelnök nem volt ott a bírósági tárgyalás első napján, és nem is kell jelen lennie. Legfeljebb néhány hónap múlva idézheti be a bíróság személyesen is Benjamin Netanjahut, aki jelenleg a gázai hadművelet legfőbb irányítója. A kormányfő népszerűsége a mélypontra süllyedt hazájában, mert sokan őt tartják felelősnek azért, hogy a Hamász terror támadása meglepte Izraelt, és 240 túsz a terrorszervezet kezébe került. Az izraeli lapok szerint a 74 éves Netanjahu pere hosszú ideig elhúzódhat, mert a nagy mozgósítás miatt sokan nem idézhetőek be a bíróságra Izraelben, ahol a háborús körülmények között is ragaszkodnak a jogállami normákhoz.

HVG