Itthon: 260 millióra büntette az Állami Számvevőszék az ellenzéki pártokat

Itthon: 260 millióra büntette az Állami Számvevőszék az ellenzéki pártokat

Az összeget hatodolnák a pártok között.

Cikkünk bővül.

Kiküldte előzetes jelentését a 2022-es országgyűlési választások külföldi támogatásainak ügyében indított vizsgálatról az Állami Számvevőszék az ellenzéki pártoknak, eszerint az első körben megvizsgált 260 milliós támogatásrész egészét illegálisnak találták – tudta meg a 444. Ennek teljes összegét büntetésként rónák ki az összefogás hat pártjának, vagyis egyenként 43,5 milliót kéne fizetniük, de ilyen esetekben a büntetéssel megegyező összeget az ÁSZ és a Kincstár visszatart az adott pártnak járó állami támogatásból, vagyis a tényleges büntetés ennek a duplája.

Azzal, hogy az ÁSZ hat egyenlő részre bontaná a büntetést, saját maga korábbi állításainak mond ellent. Korábban ugyanis elismerték, hogy a közös kampányra – jogi álláspontjuk szerint törvénysértően – költött MMM-es pénz „hatását” lehetetlen lebontani az ellenzéki összefogásban részt vett hat pártra, a DK-ra, az MSZP-re, az LMP-re, a Párbeszédre, a Jobbikra és a Momentumra. Ez pedig probléma a büntetés kiszabásánál is, a korábbi jelentéstervezetben elismerték a „jogkövetkezmények” résznél, hogy mivel a tiltott párttámogatás összegének arányosítása nem követhető, a jogsértés megállapítása esetén kiszabni tervezett büntetés pártok közötti megoszlása sem rendezett, emiatt pedig további törvényi rendelkezés nélkül a büntetés behajtása nem megvalósítható.

Kiszabhatja az ÁSZ az ellenzéki pártokra a 3,3 milliárdos büntetést, de behajtani még nem tudja

A Márki-Zay Péter-féle Mindenki Magyarországa Mozgalom összesen 1,68 milliárd forint tiltott kampánytámogatást nyújtott a tavalyi választáson közösen induló 6 ellenzéki pártnak – állapítja meg az Állami Számvevőszék, amely büntetésként ennek a dupláját, 3,3 milliárd forintot készül kiszabni a pártokra, igazolva a kormányzat és a Fidesz „guruló dollárok” politikai vádját.

A Számvevőszék márciusban indította a vizsgálatot összesen 1,6 milliárd forint kampánytámogatásról, ebből 260 milliót vizsgáltak tovább, 1,4 milliárd ügyében pedig a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nyomoz tovább. A vizsgálatok tényleges eredményre azonban még sokat kell várni, a most megküldött előzetes jelentést harminc napon belül véleményezhetik a pártok, ezt figyelembe véve készül el a végleges verzió, ami alapján a Magyar Államkincstár hoz határozatot a bírságról és a visszatartott támoghatások összegéről. Ezt a határozatot bíróságon meg is támadhatják az érintettek.

HVG