Játszani szinte mindenki szeret

Játszani szinte mindenki szeret

A játékokból nem lehet kinőni, függetlenül attól, hogy milyen korosztály játszik, mindig garantálja a felhőtlen szórakozást. Nem véletlenül lettek olyan népszerűek az itt felsorolt társasjátékok, bármelyik kitűnő választás, amit akár a karácsonyfa alatt is elrejthet a szeretteinek.

1. Azul

Ez egy taktikai társasjáték, 2-4 főig játszható. A játék szerint Portugáliában I. Mánuel királyt rabul ejtették az Alhambrában látott gyönyörű, színes csempék. A mi feladatunk, hogy úgy rakjuk ki a táblát a csempékkel, hogy a legszebb és legértékesebb falat készítsük el. Egy rossz választás miatt akár komoly veszteségeink is lehetnek a játékon belül, ha akkora csempekészlet jut nekünk, hogy nem tudjuk beépíteni a falba. Valljuk be, szeretjük azokat a társasokat, ahol egy kis borsot törhetünk a másik orra alá. Az Azulban ezt bőven van alkalmunk megtenni, amellett, hogy komoly taktikára is szükségünk lesz. A játékban található csempe kiegészítőkkel tényleg igazán bele tudjuk élni magunkat a történetébe.

2. Dixit

Ezt a kreatív játékot nagyon könnyen megtanulhatjuk, 3-6 fő játszhat vele. A kártyákon egyedi, mesekönyvbe illő, önmagában is több jelentést hordozó szimbolikus rajzokat látunk. A játék során ezekről a képekről kell saját történeteket formálnunk, és úgy alakítani ezeket, hogy a többiek rájöjjenek, hogy melyik kártyáról mesélünk, de ne legyen túl egyértelmű sem. A játék során a játékosoknak több készségükre is szükségük lesz, többek között a megfigyelőképességükre, a kommunikációs képességükre, és az intuíciójukra is. A kártyákon látható egyedi grafikák miatt, számtalan különböző történet születhet akkor is, ha sokszor játszunk ezzel a játékkal.

3. A Mars terraformálása

Ha egy hosszabb, közepesen összetett játékra vágyunk, akkor A Mars terraformálása egy kiváló választás. A játékban a 25. században kolonizáljuk és terraformáljuk a Mars felszínét, és bár a győzelemre törekszünk, a bolygó globális jellemzőit közösen alakítjuk. A játék folyamán nagyon izgalmas látni, ahogy tényleg átváltozik a sivatagos terep, és azt is, ahogy saját cégünk folyamatosan bővül. A társasban megtalálható jelölők is fokozzák a játék élményét, amik pl. a különböző nyersanyagokat jelölik. Ezt a játékot 2-4 főig játszhatjuk.

4. Fedőnevek

Ez egy csapatjáték, melyben a kémmesterek egyszavas nyomokkal próbálják a lehető legtöbb információhoz juttatni csapatukat, akik igyekeznek kitalálni a saját szavaikat anélkül, hogy közben segítenék az ellenfél csapat haladását. A játék nagyon izgalmas, mert az aktuális csapatfőnökökön is sok múlik, mennyire találnak közös összekapcsolódást két vagy több, teljesen eltérő kifejezéshez. A játék előnye, hogy 4 fő fölött gyakorlatilag bármennyien játszhatunk vele, és végtelenszer újrajátszhatjuk, hiszen minden alkalommal másképp fog alakulni a játék.

5. Csak Egy

Ez a 3-7 fővel játszható társasjáték végtelenül egyszerű szabályokkal rendelkezik, nyolcéves kortól pedig bármely korosztály számára szórakoztató lehet. Az év társasjátékának választották, 2019-ben megkapta a Spiel des Jahres díjat. A játékosok közösen, egy-egy szó segítségével próbálják meg egyiküket rávezetni a feladványra. Ha ugyanazt a szót többen is felírják, azt ki kell venni a segítségek közül. Ez egy szóasszociációs képességet fejlesztő társasjáték. Ha olyan társasra vágysz, amit többen és különböző korosztályban is tudtok játszani, akkor az ünnepekre ez egy tökéletes családi játék.

A játékokból nem lehet kinőni, függetlenül attól, hogy milyen korosztály játszik, mindig garantálja a felhőtlen szórakozást. Nem véletlenül lettek olyan népszerűek az itt felsorolt társasjátékok, bármelyik kitűnő választás, amit akár a karácsonyfa alatt is elrejthet a szeretteinek.

Írta a Magyar Hírlap