Életfogytiglanra ítéltek egy tinédzsert Michiganben

Életfogytiglanra ítéltek egy tinédzsert Michiganben

2023. december 9. szombat. 14:35
Frissítve: 2023. december 9. 14:41

Kwame Rowe bíró elutasította a védőügyvédek rövidebb ítéletre vonatkozó kéréseit, és leszögezte, hogy a 17 éves Ethan Crumbley nem kaphat lehetőséget a feltételes szabadlábra helyezésre.

Pillanatokkal azelőtt, hogy megtudta volna, mi vár rá a tinédzser bocsánatot kért, és azt mondta: „Bármilyen büntetést kérnek (az áldozatok és hozzátartozóik), kérem, hogy azt szabják ki rám.”

„Azt akarom, hogy boldogok legyenek, és azt akarom, hogy biztonságban érezzék magukat. Nem akarom, hogy még egy napot aggódjanak. Tényleg nagyon sajnálom, amit tettem” – fűzte hozzá.

A tinédzserek életfogytiglani büntetése ritka Michiganben, mivel az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága és az állam legfelsőbb bírósága szerint a kiskorúak tetteit másként kell megítélni, mint a felnőttek bűneit.

Crumbley, aki 15 éves volt, amikor a lövöldözést elkövette, bűnösnek vallotta magát első fokú gyilkosság és terrorizmus vádjában. Fegyvert vitt magával az iskolába, de a hátizsákját soha nem ellenőrizték, még azután sem, hogy a szüleit még aznap behívták a fiuk rajzai miatt, amelyeken egy fegyver és azok a szavak szerepeltek: „A gondolatok nem állnak le. Segítség!”

„Nagyon rossz ember vagyok. Szörnyű dolgokat tettem” – mondta Crumbley pénteken a bíróságon.

A bíró hangsúlyozta: a vádlott a lövöldözést jó előre eltervezte, és bármikor leállhatott volna.

Rowe-t különösen zavarta, hogy az egyik áldozatot, Hana St. Juliana-t többször is meglőtte a támadó, és az is, hogy egy másik áldozatot, Justin Shillinget közvetlen közelről lőtte le egy mosdóban, miközben egy másik diákot arra kényszerített, hogy nézze. Ezt „kivégzésnek” és „kínzásnak” nevezte.

Crumbley védői ugyanakkor arról győzködték a bírót, hogy adjon neki esélyt arra, hogy megváltoztassa az életét, és feltételes szabadlábra helyezhetővé váljon. A bíróság által kirendelt gyám, Deborah McKelvy ügyvéd szerint a tinédzser két évvel a gyilkosságok után már nem ugyanaz az ember.

„Ő egy okos fiatalember” – mondta a bírónak. „Ő egy művész. Történész. Voltak napok, amikor három órán keresztül önfeledten ültem a cellában, csak beszélgettem vele. Az élete megmenthető.”

Paulette Michel Loftin védőügyvéd szerint Crumbley a gyógyszeres kezelés és a mentális gondozás hatására javult.

„Bűnbánó. Képes volt távol tartani a sötét hangokat és gondolatokat” – mondta Loftin.

De az áldozatok nem voltak lenyűgözve.

A lövöldözés Oxford Townshipben történt, Detroittól mintegy 60 kilométerre északra. A négy megölt diákon kívül további hat diák és egy tanár is megsebesült.

Az oxfordi iskolakörzet egy külső csoportot bízott meg egy független vizsgálat lefolytatásával. Az októberben kiadott jelentés szerint a „minden szinten” – az iskolaszék, az adminisztrátorok, a személyzet – elkövetett hibák hozzájárultak a tragédiához.

A jelentés szerint Crumbley viselkedésének, többek között annak, hogy lövöldözős videókat és lőszereket nézegetett a telefonján, fel kellett volna tűnnie, és „potenciálisan erőszakos fenyegetésként” kellett volna azonosítani őt.

Írta a Magyar Hírlap