Szabó Szebi: még egy ezüst!

Szabó Szebi: még egy ezüst!

Itt a második második hely Szabó Szebasztiánnak az otopeni rövidpályás Európa-bajnokságon: az 50 gyors után 50 pillangón is ezüstérmes lett a győriek klasszisa. Pluszban Németh Nándor másfél órán belül hatodiknak jött be 200 gyorson és ötödikként kvalifikált százon, Ugrai Panna 8. lett 100 pillangón, a 4×50-es mixed gyorsváltó pedig ismét országos csúcsot döntve végzett ötödik helyen; bónuszként Pádár Niki új junior Európa-csúccsal, másodikként jutott be a 200 gyors vasárnapi fináléjába.

Picit bíztunk abban, hogy a saját világrekordjától 11 századra kerülő Szabó Szebasztián 50 pillangón behúzza az aranyérmet, ám azt is sejteni lehetett, hogy a szuperformában versenyző Noe Ponti most nem a kétszázról érkezik a fináléra, hanem frissen; és ez vissza is köszönt a döntőben. A 100-at és a 200-at megnyerő svájci brutálisan lefordulta a mezőnyt, Szebi pedig annak ellenére nem tudott vele menni, hogy jobban sikerült az első hossza, mint két éve, Kazanyban, amikor beállította a világrekordot.

 

„Jó ideje már az ötven gyorson van a fókusz, két éve még kőkeményen nyomtam a pillét, akartam a világcsúcsot, össze is jött akkor – viszont azóta tudom, mennyi mindennek kell stimmelnie ahhoz, hogy az meglegyen – mondta aztán Szebi. – Most az első huszonöt tényleg jól ment, jobban, mint eddig bármikor, viszont a fordulóban nem éreztem elég erőt – ott ment el az aranyérem meg a piros vonal is (a világcsúcs). Most Ponti nagyon formában van, nagyot fordul, nem tudtam utolérni. Egyébként meg nem fogok siránkozni, persze, szerettem volna nyerni, de most így sikerült. Most őszintén, ha mindig minden összejön, akkor egy idő után nem tudsz majd minek örülni. Én ezt a két ezüstérmet úgy nézem, hogy lendületet ad az olimpiai készüléshez, mert tudom, hogy jó úton járunk.”

Németh Nándi is jó úton jár: kétszázon próbált Danas Rapsysszal menni a szélső pályán, ám az elején a litván kicsit jobban megnyomta – Nándi most nem akart ugyanúgy úszni, mint az elődöntőben, amikor Európa-csúcson belül fordult 100-nál –, és ezt aztán már nem tudta ledolgozni Németh; kár, mert Rapsys a nyolcason bejött harmadiknak (a hazai fenomén, az egész szezonban tompább David Popovici-ot szorítva le a dobogóról!), Nándinak maradt a hatodik hely. Viszont másfél órával később százon már hat századra került az országos csúcsától, egy kétszáz után, így ment tovább ötödikként (Popovici előtt…), ez ígéretes azért.

„Teljesen elégedett vagyok ezzel a mai nappal, az országos csúcsot majd megjavítom, ma nem sikerült, holnap lesz még egy lehetőségem. A dobogóhoz nyilván 46-on belüli idő kell, azt is megpróbálom, persze az csak hab a tortán lenne. A célbaérkezésem nem volt jó, ott talán össze lehet belőle még kaparni egy két tizedet” – értékelt Nándi.

Hasonlóan ígéretes volt Pádár Niki kétszáz gyorsa: olyannyira, hogy megdöntötte a junior Európa-csúcsot (1:53.51), ami eddig egy ún. ’Target time’ volt, azaz a LEN által meghatározott szintidő, és három éve egyetlen tini sem tudott hozzászagolni, Kiki most az olyannyira várt számában megjavította (akárcsak a nagymedencéset még nyáron).

Picit reménykedtünk a mixed gyorsváltónkban, csak hát mindenki harcba küldte a sprinter-ászokat, úgyhogy az 5. hely ennek fényében kiváló teljesítmény, ráadásul egyedül Senánszky Petrának kellett „csak” a délelőtti csúcsdöntésben résztvenni, a többiek még este is úsztak, Szabó Szebasztián mellett Jászó Ádám 200 háton a középdöntőben, Ugrai Panna pedig a száz pillangó fináléjában (8. hely) volt érdekelt. Így is sikerült újra megjavítani a rekordot (1:30.24), többre azért nemigen mutatkozott esély.

Annyit viszont muszáj megjegyezni, hogy Jászó Ádám úgy vált, amit magyar úszótól még nemigen láttunk: négy fellépés, négy elképesztő reakcióidő – 0.22, 0.13, 0.10, 0.11, és a sebessége sem rossz. Korántsem mellesleg, Sós Csaba azért ragaszkodott a bukaresti szerepléséhez, mert elkélhet egy sebesebb tag még a 4×100-as nagypályás gyorsváltóba. Mondjuk úgy, a pécsiek óriása épp beválni készül ebben a szerepben.