„Van olyan tengerészgyalogosunk, aki úszni se tud” – döbbenetes dolgokról vallottak az ukránok a BBC-nek

„Van olyan tengerészgyalogosunk, aki úszni se tud” – döbbenetes dolgokról vallottak az ukránok a BBC-nek

Emberhátrányban, fegyverhiánnyal küszködve – egy fronton harcololó ukrán katonák kijózanító beszámolót adtak a BBC-nek arról, hogyan szenved meg Ukrajna azért, hogy megvesse a lábát a Dnyipro folyó keleti partján, ahová a néhány hónapja meghirdetett ellentámadás során mindössze néhány száz ukrán katona jutott el – olvasható a BBC cikkében.

„Azt hittem, nem jutok ki onnan”

Az egyik ukrán katona szerint állandó tűz alatt van a folyami átkelő, mint meséli: látta, ahogyan az eltalált hajókat a társaival együtt elnyeli a Dnyipro folyó. A katona szerint ráadásul mindent nekik kell cipelniük – generátorokat, üzemanyagot, élelmiszert. „Ha egy hídfőállást állítasz fel, sok mindenre szükséged van, de erre a területre nem terveztek utánpótlást” – meséli. „Azt hittük miután odaértünk, hogy az ellenség majd elmenekül, és nyugodtan ideszállíthatunk mindent, amire szükségünk van, de nem így lett” – teszi hozzá.

Az oroszok már vártak az ukránokra, pontosan tudták, hol lesznek

„Amikor megérkeztünk a [keleti] partra, az ellenség már várt. Azok az oroszok, akiket sikerült elfognunk azt mondták, hogy tájékoztatták őket a partraszállásunkról, így amikor odaértünk, pontosan tudták, hol találnak minket. Mindent ránk dobtak. Tüzérség, aknavetők és lángszórórendszerek vártak minket. Azt hittem, soha nem nem jutok ki onnan” – mesélte megrázó történetét a katona.

Az utánpótlással is hadilábon állnak az ukránok

Mint a BBC-nek nyilatkozva egy másikuk meséli: „sok fiatal srác van közöttünk. Emberekre van szükségünk, de képzett emberekre, nem azokra a zöldfülűekre, akik most ott vannak. Vannak srácok, akik mindössze három hetet töltöttek kiképzésen, és csak néhányszor sikerült lőniük.”

„Teljes rémálom. Egy évvel ezelőtt még nem mondtam volna ilyet, de most, elnézést, de elegem van” – fakadt ki a katona. Mint kifejtette: „mindenki, aki önként akart háborúzni, már rég itt van – ma már pénzzel is nehéz idecsábítani az embereket. Azokat kapjuk, akiknek nem sikerült megúszniuk. Nevetni fogsz, de néhányan a tengerészgyalogosaink közül még úszni sem tudnak.”

Írta a Magyar Hírlap