Brutális égi jövevény maradványai a maja piramisok mellett

Brutális égi jövevény maradványai a maja piramisok mellett

Még 66 millió évvel ezelőtt egy óriási aszteroida csapódott a Földbe, amely 10 kilométer átmérőjű volt, és elképesztő változásokat okozott a Földön, sokan pedig ehhez kötik a dinoszauruszok kihalását is. A gigantikus, 180 kilométer széles Chicxulub-kráter pedig ma is megtalálható a Yucatán-félszigetnél Mexikóban. A becsapódás brutális következményekkel járt, szökőárakkal és óriási tűzviharokkal – számolt be a Promotions.

A kráter környékén azonban elképesztő csodák is keletkeztek, amelyek a maják kultúrájában nagyon fontos szerepet játszottak, ugyanis a Chixculub-kráter környékén kialakult cenoták, azaz víznyelők egész labirintusát az alvilágba vezető bejáratként azonosították, és épp ezért nagyon sok faragványt is elhelyeztek bennük. A legszebbek így a legendás maja város, Chichén Itzá környékén találhatók – írták.

Ezek a cenoták amúgy arra is utalnak, hogy a becsapódás óceáni medencét hagyhatott maga után, a kráter így korábban 300 kilométer átmérőjű is lehetett a kutatások szerint. Akik tehát manapság felkeresik ezeket a festői szépségű helyeket, nem is sejtik, hogy több millió évvel ezelőtt hatalmas pusztítás volt a helyszínen, és ezek következményei a cenoták. – tették hozzá.

Írta a Magyar Hírlap