Gazdaság: Kétszer annyian fordulnak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel, mint két éve

Gazdaság: Kétszer annyian fordulnak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel, mint két éve

Tovább romlik a helyezt az országban a légúti fertőzéseknél a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ legutóbb közzétett, még a november 27. és december 3. közötti időszakot taglaló adatai szerint, írja a Portfolio.

A lap szerint a 48. héten másfélszer magasabb volt az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók előfordulási aránya, mint 2022-ben, és kétszer magasabb, mint 2021 azonos hetében. Az NNK oldalán az olvasható, hogy 2023. november 27 – december 3. között az országban 28 900 fő fordult orvoshoz influenzaszerű és 249 700 fő akut légúti fertőzés tüneteivel.

A megbetegedések között ismét egyre többet okozott koronavírus. Az NNK múlt heti jelentése is rámutatott, hogy már a 48. héten több hétig tartó stagnálás után ismét emelkedett a szennyvízben mért SARS-CoV-2 örökítőanyag országos átlagkoncentrációja.

A kórházakban már októberben elkezdődtek a szigorítások, egyre több helyen ismét kötelezővé tették a maszkviselést, Győrben pedig a látogatást is betiltották. A veszprémi kórház december 11-től rendelte el a kötelező maszkhasználatot, és részleges látogatási tilalmat rendelt el.

HVG