Hidvéghi Balázs: Nem időszerű a csatlakozási tárgyalások megkezdése Ukrajnával

Hidvéghi Balázs: Nem időszerű a csatlakozási tárgyalások megkezdése Ukrajnával

A nagyobbik kormánypárt álláspontja egyértelmű: sem Ukrajna, sem az EU nem áll készen erre – közölte a politikus.

A „brüsszeli bürokraták” szándéka világos: minden vita és az emberek megkérdezése nélkül át akarják erőltetni Ukrajna uniós csatlakozását – tette hozzá.

Úgy vélekedett: egy elhamarkodott és meggondolatlan döntés ártalmas volna az EU egészére.

Ukrajna ugyanis jelenleg háborúban áll, nem tisztázottak sem a határai, sem a lakosságának száma.

„Háborúban álló országot nem lehet felvenni az Európai Unióba” – hangoztatta.

Ráadásul – folytatta – Ukrajna nem teljesítette azokat a feltételeket sem, amelyek szükségesek a csatlakozáshoz. Nem biztosítja például a kisebbségek egyenlőségét, ez pedig súlyosan sérti a Kárpátalján élő magyarság jogait.

Hidvéghi Balázs arra is felhívta a figyelmet: Brüsszel arról sem beszél nyíltan, hogy az EU-nak milyen súlyos pénzügyi terhekkel járna az ukrán csatlakozás.

Ezzel kapcsolatban emlékeztetett arra: Ukrajna a háború kezdete óta 40 milliárd eurót (mintegy 15 300 milliárd forintot) kapott támogatás, hitel és garancia formájában, csak az Európai Uniótól. Ez több pénz, mint amennyit hét év alatt kapott Magyarország, Horvátország és Szlovénia együttvéve.

Amennyiben Ukrajna csatlakozna az EU-hoz, a számítások szerint 61 milliárd eurót (mintegy 23 300 milliárd forintot) kapna a kohéziós alapból. Ez azt jelentené, hogy legalább kilenc tagállam – köztük Magyarország – már nem lenne jogosult a támogatásokra, és azonnal nettó befizetővé válna – figyelmeztetett.

Végül hangsúlyozta: a Fidesz meggyőződése, hogy nemcsak Magyarország, hanem egész Európa érdeke is, hogy ezek a tárgyalások most ne kezdődjenek el.

Ezért felszólítják Brüsszelt, hogy először egy átfogó vitát folytasson le a tagállamokkal, ahelyett, hogy az emberek háta mögött akarná áterőltetni az ukrán csatlakozást – mondta a videónyilatkozatban Hidvéghi Balázs.

Írta a Magyar Hírlap