Gazdaság: Orbán Balázs: A kormány hajlandó elállni az ukrajnai támogatás vétójától, ha az EU feloldja a befagyasztott magyar pénzeket

Gazdaság: Orbán Balázs: A kormány hajlandó elállni az ukrajnai támogatás vétójától, ha az EU feloldja a befagyasztott magyar pénzeket

A magyar kormány hajlandó feloldani a vétóját az Ukrajnának szánt hatalmas összegű, négy év alatt 50 milliárd eurós európai uniós támogatás ügyében, ha Magyarország megkapja az összes befagyasztott uniós támogatást – mondta a Bloombergnek adott interjújában Orbán Balázs, Orbán Viktor miniszterelnök politikai igazgatója.

„Magyarország uniós finanszírozása és Ukrajna finanszírozása két külön kérdés. De ha az EU ragaszkodik ahhoz, hogy Ukrajna finanszírozása egy módosított uniós költségvetésből származzon, akkor a két kérdés összekapcsolódik” – jelentette ki Orbán Balázs, aki 30 milliárd eurónyi befagyasztott magyar forrást említett, igaz, egy múlt heti döntés szerint ebből mintegy 10 milliárd eurót megkaphat hazánk.

A miniszterelnök politikai igazgatója ugyanakkor elmondta, a magyar kormány továbbra is ellenzi a teljes négyéves támogatási tervet, ha viszont a közös uniós költségvetésen kívül szerveznék meg az uniós tagállamok Ukrajna finanszírozását, és ha négy év helyett csak egy évre szólna ez a finanszírozási csomag, Magyarország fontolóra venné, hogy hozzájáruljon.

Hozzátette, a magyar kormány nem támogatja azt sem, hogy az e heti uniós csúcson döntés szülessen az ukrajnai csatlakozási tárgyalások megkezdéséről, el akarják halasztani az erről a kérdésről szóló döntést.

Orbán szerdán a parlamentben is érvel majd Ukrajna uniós tagsága ellen, és várhatóan arra kéri az Országgyűlést, hogy határozatban utasítsa el azt, hogy az EU megkezdje a tárgyalásokat az országgal. A határozati javaslatot Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője terjesztette be. Azért nem akarják, hogy a mostani uniós csúcson napirendre tűzzék a kérdést, mert Ukrajna nem teljesítette az uniós csatlakozás előfeltételeit.

Magyarország álláspontjáról, az azt nyíltan kritizáló francia kormányról és az EU-csúcson várható fejleményekről az alábbi cikkünkben olvashat bővebben:

HVG