Kilövi a szerveit, regenerálódik, eltakarítja a dögöket, és a lábával eszik – ilyen egy tengeri szuperhős

Kilövi a szerveit, regenerálódik, eltakarítja a dögöket, és a lábával eszik – ilyen egy tengeri szuperhős

A kizárólag sós vízben élő tengeri uborkáknak világszerte több mint ezer faja létezik. Ezek a zömök gerinctelenek tüskésbőrűek, tehát a tengeri csillagok és sünök távoli rokonai. A tengeri csillagokkal és tengeri sünökkel ellenben a tengeri uborkák testét kemény tüskék helyett puha, bőrszerű bőr borítja – írta az Oceanservice.noaa.gov.

Egyes tengeri uborkák ragacsos szálakat lőnek ellenségeikre, amelyekkel behálózzák és összezavarják a ragadozókat. Mások képesek hevesen összehúzni az izmaikat, és néhány belső szervüket a hátsó végükből lövik ki. A hiányzó testrészek gyorsan regenerálódnak.

A legtöbb tengeri uborka dögevő, a tengerfenéken mozogva apró algarészecskékkel vagy mikroszkopikus tengeri állatokkal táplálkozik, amelyeket a szájukat körülvevő csőlábakkal gyűjt össze. Az általuk kisebb darabokra aprított részecskéket a baktériumok tovább bontják, és az óceán tápanyagkörforgásának részévé válnak. Ez hasonló szerepet tölt be, mint a földigilisztáknál.

A tengeri uborkákat más élőlények, például halak és rákok is szívesen fogyasztják. Egyes helyeken, különösen Ázsiában, a tengeri uborkát csemegének tekintik, és az emberek is fogyasztják.

A tengeri uborkák minden bizonnyal kissé furcsák.

Írta a Magyar Hírlap