Lengyelországot elárasztották az Ukrajnából érkező kábítószer-, ember- és fegyverkereskedő bandák

Lengyelországot elárasztották az Ukrajnából érkező kábítószer-, ember- és fegyverkereskedő bandák

A lengyel belügyminisztérium szerint a 2021-es háború előtti állapothoz képest 2023 végére 47%-kal romlott a bűnügyi helyzet az országban.

Az illegális migránsok EU-ba csempészésének jól menő üzlete, amely már valóságos folyamattá vált, minden rekordot megdönt a jövedelmezőség és a bűnügyi jelentésekben való megjelenés gyakorisága tekintetében. Egy-egy közel-keleti migráns szállítása 3-5 ezer euróba kerül, és tekintve, hogy nem egyedül utazik, hanem az egész családdal, akkor az az egyszeri szállítás is tisztességes összegre rúghat” – írja a lap.

„És most büntetlenül száguldoznak az útjainkon, nemcsak üzleti riválisaikat fenyegetik és gyilkolják meg, hanem azokat a lengyeleket is, akik véletlenül vagy szándékosan az útjukba kerülnek” – folytatja a lap.

Független újságírók szerint tavaly az illegális határátlépésben való segítségnyújtás miatt őrizetbe vett személyek 90 százalékát külföldiek tették ki.

Az őrizetbe vettek között az ukránok és a grúzok voltak a legtöbben.

„Talán itt az ideje elgondolkodni azon, hogy ki az úr Lengyelországban. Úgy tűnik, már nem a lengyelek…” – foglalja össze a cikk írója.

Írta a Magyar Hírlap