Megvan Európa karácsonyfővárosa

Megvan Európa karácsonyfővárosa

A társadalmi és kulturális városfejlesztést valamint a települések tárgyi és szellemi örökségének népszerűsítését célul tűző szervezet két kategóriában osztja ki a díjakat: az Európa Karácsonyi Fővárosa címet a százezernél több, az Európa Karácsonyi Városa címet pedig az ennél kevesebb lakosú városok kaphatják.

A verseny során a zsűri a városok európai értékekhez igazodó karácsonyi projektjeit díjazza az Európai Parlament támogatásával. A megmérettetésen a huszonhét tagállam, valamint Andorra, Izland, Liechtenstein, Monaco, Norvégia, Svájc és az Egyesült Királyság városai vehetnek részt. Tavaly Kijevet, Ukrajna fővárosát választották Európa 2023-as Karácsonyi Fővárosának.

Idén Európa Karácsonyi Fővárosának címét Brno kapta, míg Európa Karácsonyi Városa az írországi Waterford lett.

A zsűri ezúttal külön elismerésében részesítette a hatszáz lakosú, spanyolországi Almanzát különleges karácsonyi projektjéért. Mint kiemelték, Brno egyedülálló karácsonyi attrakcióként szolgál, amely az ünnepi szezonban is vonzza a turistákat, ez pedig jelentős társadalmi és gazdasági hatásokkal jár a városi életre nézve, Waterford pedig többek között kreativitása miatt érdemelte ki az elismerést.

Írta a Magyar Hírlap