Eldugnák a szegényeket és a migránsokat a franciák az olimpia idejére

Eldugnák a szegényeket és a migránsokat a franciák az olimpia idejére

Legalább hatvan hajléktalantelepet számoltak fel a Párizs mellett található Seine-Saint-Denis megyében – számolt be az Euractiv.

A jövő évi olimpiai játékok jelentős része ebben a megyében lesz megtartva, és itt épül az olimpiai falu is.

A Párizstól keletre fekvő terület Franciaország egyik legszegényebb lakosságú megyéje. A másfél millió lakosnak otthont adó Seine-Saint-Denisben jelentős számú roma és migráns él, vannak, akik üres épületekben, mások illegális sátortáborokban találtak menedékre.

A francia belügyi tárca azt nyilatkozta a Reutersnek, hogy a kilakoltatásoknak semmi köze az olimpiához,

hanem csak a normális jogi eljárást követik. A kilakoltatások felgyorsítása a minisztérium szerint annak köszönhető, hogy elfogadtak egy törvényt, amely súlyosabb büntetést szab ki azokra, akik illegálisan elfoglalnak egy épületet.

A Reuters rámutatott: a bezárt hajléktalantelepek jelentős része valamilyen olimpiai helyszín közelében volt. Például egy migránsok által elfoglalt egykori cementgyár, amelyből a francia rendőrség 400 szudáni és csádi lakost költöztetett ki idén, alig egy kőhajításra volt az olimpiai falutól.

Egyre többen vannak az utcákon

Lea Filoche, Párizs alpolgármestere szerint drámai a hajléktalanhelyzet a francia fővárosban, és kijelentette:

még soha nem látott ennyi hajléktalan embert a város utcáin.

„Ha az a céljuk, hogy a játékokat olyan helyen tartsák, ahol majd nem látszik a szegénység, akkor a kilakoltatás nem túl jó ötlet, hanem hülyeség, hiszen a közterekre engedik ki ezeket az embereket” – nyilatkozta az alpolgármester. Filoche szerint az üres épületeket a hajléktalanok rendelkezésére kellene bocsátani.

Anna Hidalgo, Párizs polgármestere elmondta: az olimpiáig nem fognak tudni elég ideiglenes szállást biztosítani az utcákon élőknek.

Idén a francia kormány kísérletet tett arra, hogy a Párizsban koncentrálódó hajléktalankolóniákat áttelepítse az ország más részeibe. Ennek egyik oka az is volt, hogy a hotelek felmondták a szerződéseiket a kormányzattal a migránsok és hajléktalanok befogadására, hogy helyet készítsenek az érkező turistáknak.

Az imázs mindenek felett

A kormány kidolgozott egy tervet „Nulla Bűnözés” néven, amelynek része a kolóniák felszámolása – írja a Reuters.

„Az emberek nem láthatják a nyomortelepeket. Az olimpiával Franciaország imázsát próbáljuk eladni külföldön”

– mondta Sebastien Piffeteu, egy ügyész, aki látta a kormányzati terveket.

A hajléktalanokat támogató szervezetek szerint semmi értelme felszámolni az illegális telepeket, mivel az egyébként is üresen álló épületek sokak számára az egyetlen jó lakhatási opciót jelentik.

Nem csak az épületeket, hanem a sátortáborokat is elkezdték felszámolni Párizsban. Idén rekordszámú, 35 tábort bontottak le a rendőrök.

Írta a Magyar Hírlap