Tavasszal forog Enyedi Ildikó új filmje 

Tavasszal forog Enyedi Ildikó új filmje 

Nemrég az Európa Tanács filmalapja, az Eurimages félmillió euró filmgyártási támogatást szavazott meg az Enyedi Ildikó rendezésében készülő filmnek.

A német–francia–magyar koprodukcióban, Csendes barát munkacímen készülő mozifilm a németországi középkori egyetemi város, Marburg botanikus kertjében játszódik, három szálon fut, és fontos szerepet kap benne egy idős fa, amelyet Dél-Amerikából hoztak át Európába. Az Enyedi Ildikó forgatókönyvéből készülő film a valóság ingatag természetére világít rá, bemutatva gondolkodásunk gyökeres megváltozását a növények, állatok és emberek kapcsolatáról.

Nemzetközi koprodukcióban készül a Berlinale Arany Medve díjas és Oscar-jelölt Enyedi Ildikó új alkotása, melynek gyártására ötszázmillió forint támogatást szavazott meg a Filmintézet Filmszakmai Döntőbizottsága.

„A magányos, messziről idetelepített fa már lassan kétszáz éve figyeli a körülötte folyó életet – növényit, állatit és emberit egyaránt. Három pillanatot választottunk ki ennek a fának a hosszú életéből. Három időszakot és három embert – mindhármuk élete szorosan kapcsolódik ehhez a fához. Mindhárman koruk gyermekei, így mindhárman valami egészen mást, egészen máshogy érzékelnek a világból – mert az a bizonyos szilárdnak és örökkön változatlannak hitt valóság tünékeny és változékony. És, bár főhősünk, a fa nem történetekben él, mi készítők és nézők igen.

Az ember történetmesélő állat. Három történet, három kor (1908, 1972, 2020) és három sors, három magány, három vágy a kapcsolódásra. Grete, Hannes, Tony mindhárman megtalálnak valamit ebben a kertben, ennek a fának a tövében, ami egész hátralévő életüket megváltoztatja” – árulta el új filmjéről Enyedi Ildikó.

A Csendes barát munkacímen készülő mozifilm vezető producere Reinhard Brundig, koproducerei Mécs Monika (Inforg-M&M Film), Nicolas Elghozi (Galatée Films) és Meng Xie (Rediance). A forgatás 2024 áprilisában kezdődik, és több évszakon át tart majd.

Tony Leung (Szerelemre hangolva) lesz a film egyik főszereplője, egy neves neurológust alakít, aki szülővárosából, Hongkongból a marburgi egyetemhez utazik.

Nemrég az Európa Tanács filmalapja, az Eurimages félmillió euró filmgyártási támogatást szavazott meg az Enyedi Ildikó rendezésében készülő filmnek.

A NFI Filmszakmai Döntőbizottság határozatai itt olvashatók:

Írta a Magyar Hírlap