Világ: Hatalmas összeggel támogatja a palesztinokat az Európai Bizottság

Világ: Hatalmas összeggel támogatja a palesztinokat az Európai Bizottság

Több mint százmillió eurót hagyott jóvá az Európai Bizottság a palesztinok megsegítésére.

Izrael háborúban

Kitört az újabb háború a Gázai övezetben, miután a Hamász palesztin terrorszervezet 2023. október 7-én megtámadta Izraelt. A brutális akcióban és az arra adott izraeli válaszcsapásokban ezrek haltak meg. A Hamász több mint kétszáz civilt ejtett túszul, akikért cserébe palesztin foglyok szabadon bocsátását követelik. A fogolycseréket, a tűzszüneti megállapodást és a konfliktus más fejleményeit cikksorozatunkban követhetik.

Negyvenöt milliárd forintnyi összeget fogadott el pénteken az Európai Bizottság a Palesztin Hatóság támogatására.

A bizottság közlése szerint a 118 millió 400 ezer eurós támogatás „hozzá fog járulni a ciszjordániai köztisztviselők fizetésének és nyugdíjának kifizetéséhez, a ciszjordániai és gázai készpénzátutalási programon keresztül a kiszolgáltatott családok szociális juttatásaihoz, a kelet-jeruzsálemi kórházakba történő orvosi beutalások finanszírozásához, valamint a Palesztin Hatóság intézményei igazgatási és technikai kapacitásának támogatásához”.

Ursusla von der Leyen

© MTI / EPA / Olivier Hoslet

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke „nagyon aggasztónak” nevezte a gázai és ciszjordániai helyzet, beleértve Kelet-Jeruzsálemet is. Tájékoztatása szerint az Európai Unió ezért már megnégyszerezte a Gázának nyújtott humanitárius segítségét.

Az EU egyébként a 2021-2024-es időszakra közel 1,2 milliárd euró támogatást hagyott jóvá a palesztinok megsegítésére.

* * *
Lakástámogatás meglévő és vállalt gyermekek után

A lakástámogatási rendszer egyik legfontosabb eleme a Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK). Az igénylők lakáscéljuk megvalósításához 600 ezer és 10 millió forint közötti összeget kaphatnak meglévő és vállalt gyermekük után. A Bankmonitor CSOK kalkulátorával a támogatási jogosultság könnyen ellenőrizhető, de azt is meg lehet tudni, hogy igényelhető-e a támogatáshoz kapcsolódó kedvezményes CSOK-hitel.

HVG