„Max jobb, mint bárki az én időmben” – régen nem kedvelte Verstappent az egykori világbajnok

„Max jobb, mint bárki az én időmben” – régen nem kedvelte Verstappent az egykori világbajnok

A 70-es éveket ölelte fel Jody Scheckter pályafutása: a dél-afrikai versenyző tíz nagydíjgyőzelmét olyan legendás ellenfelekkel szemben szerezte, mint Emerson Fittipaldi, Ronnie Peterson, Niki Lauda, James Hunt, Mario Andretti vagy Gilles Villeneuve. Mégis azt mondja, mikor Max Verstappen kvalitásai kerülnek szóba: „Jobb, mint bárki, aki az én időmben versenyzett.”

Pedig Scheckter eleinte nem kedvelte Verstappent túlzott agresszivitása miatt. Ebben a tekintetben a holland saját fiatal önmagára emlékezteti – eleinte a forrófejű a dél-afrikai sem volt népszerű ellenfelei között.

„Én is kissé vakmerően indítottam, akárcsak mindenki, aki fiatal és meg akarja mutatni, mennyire tehetséges, bátor. Max is így tette” – mondta az olasz Gazzetta dello Sportnak adott interjúban. „Nekem nem tetszett, ahogy pályafutása elején versenyzett, mivel nem tanúsított tiszteletet mások iránt. Aztán neki is leesett a tantusz, hogy nem fog versenyeket és végképp bajnoki címeket nyerni, ha másokkal ütközik.”

Kedveli Leclerc-t, de sokat hibázik

Egy olasz sportlap nyilvánvalóan kikérte véleményét a Ferrariról és versenyzőiről – a Formula-1 bajnoki címét Scuderia-versenyzőként megszerző Scheckter nem köntörfalazott, kiemelte az autó és Charles Leclerc fő gyengeségeit:

„Nem vagyok bejáratos Maranellóban, a részleteket nem ismerem, de úgy tűnik, a fő probléma a gumik kezelése. Saját tapasztalatom szerint szörnyű, ha egy versenyzőnek ezzel kell küzdenie, és spórolnia kell a futamon, nem nyomnia. Max ebben nagyon jó, ezért nem teszi tönkre a gumikat” – beszélt a Ferrariról Scheckter.

„Nagyon kedvelem Charles Leclerc-t, azonban olyan hibákat követ el, amiket nem kellene. Azok egyike, akik kihívást jelenthetnek Max Verstappenre, de ehhez mindenképpen ki kell iktatnia a hibákat. Carlos Sainz pedig jobbnak bizonyult, mint hittem, ő is felnőtt a feladathoz.”

Scheckter legnagyobb sikere: Életben maradt

Jody Scheckter nem az 1979-es világbajnoki címet tartja pályafutása legnagyobb bravúrjának – ez is kiderült az interjúból.

„Sokan mondják, hogy az én időmben ’igazi férfiak’ versenyeztek, akik kockára tették az életüket. Az autók gyakran tönkrementek, a Ferrari nem annyira, de a Tyrrell például igen. Később jöttem rá, hogy szerencsés voltam. A legnagyobb sikerem, hogy életben maradtam és helikopter sem vitt sosem kórházba.”

Jody Scheckter, Ferrari, 1979

formula.hu