Vállalkozás: Megszűnik a cég, melyet a nemzeti laborhálózat létrehozására alakított a kormány

Vállalkozás: Megszűnik a cég, melyet a nemzeti laborhálózat létrehozására alakított a kormány

Úgy tűnik, változtak a kormány tervei a labortevékenységek államosításáról.

A péntek este kiadott Magyar Közlönyből derült ki, hogy a kormány visszavonja a nemzeti orvoslaboratóriumi diagnosztikai laborhálózat kialakításáról szóló tavaly novemberi döntését.

A Portfolió szerint a rövid kormányhatározat arra utal, hogy változtak a kormány tervei a labortevékenységek államosításáról. Ezt erősíti meg az a – szintén pénteki közlönyben kihirdetett – kormányrendelet is, amely „a Nemzeti Orvoslaboratóriumi Diagnosztikai Nonprofit Kft. 100%-os állami tulajdonban lévő gazdasági társaság által ellátott feladatok központi költségvetési szerv általi átvételéről” címet viseli.

A Nemzeti Orvoslaboratóriumi Diagnosztikai Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság (NOLD) által ellátott feladatokat az Országos Kórházi Főigazgatóság részére kell átadni. A gazdasági társaság feladatait 2023. december 31-ével adja át, amellyel egyidejűleg a gazdasági társaság megszűnik.

Korábban éppen a hvg.hu írt arról, hogy a Belügyminisztérium október végén megszűntnek nyilvánította a nemzeti laborcéget. A laborok centralizálása ennek ellenére nem került le az asztalról, „csak közelít a realitásokhoz”. Egyelőre a megyei irányító kórházak kapták meg a feladatot, hogy gyűjtsenek adatokat az alájuk tartozó intézmények laborkapacitásáról.

HVG