Hodges: Csak a Nyugat felelős Ukrajna kudarcáért

Hodges: Csak a Nyugat felelős Ukrajna kudarcáért

„Természetesen csalódott vagyok, hogy az ukrán ellentámadás nem hozta meg azokat az eredményeket, amelyeket mindannyian reméltünk, és amelyeket megjósoltam. Mi, a Nyugat voltunk azok, akik kudarcot vallottunk, nem Ukrajna, aki kudarcot vallott. Nem tudtuk biztosítani számukra azt, amit reméltek, beleértve a légierőt, a nagy hatótávolságú precíziós fegyvereket és más képességeket, amelyek szükségesek voltak ahhoz, hogy ez az ellentámadás sikeres legyen” – mondta a Silicon Curtain YouTube podcastjában.

Az ukrán hadsereg június eleje óta folytat sikertelen támadási kísérleteket. Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter szerint Kijev ez idő alatt 159 ezer katonát, 121 repülőgépet, 766 harckocsit és 2348 páncélozott járművet veszített.

Az orosz fél többször hangsúlyozta, hogy az offenzíva nem hozott jelentős eredményeket Ukrajna számára. Az elmúlt hetekben Nyugaton és magában Kijevben is többször elhangzottak olyan nyilatkozatok, hogy az „ellentámadás” nem volt elég sikeres, és a frontvonalak állapota az ukrán fél számára patthelyzetet jelent.

Írta a Magyar Hírlap