Több száz macskát öltek meg az étteremben a húsukért

Több száz macskát öltek meg az étteremben a húsukért

Végleg bezárt a Vietnam északkeleti részén, Thái Nguyen városában működő Gia Bao étterem, melyben havonta mintegy 300 macskát fojtottak meg a húsukért.

A 37 éves Pham Quoc Doanh öt évig vezette a vendéglőt. Azt mondta, eleinte nem akart macskahúst árulni, de nem ment jól az üzlet, ezért felvett az étlapra macskákból készült fogásokat is. Szerinte csak így tudta eltartani a családját.

A kétgyermekes férfi egy vödör vízbe fojtotta a macskákat, a fejüket egy bottal nyomta a víz alá.

Sajnáltam a macskákat, amikor láttam, hogy szenvednek. Ez az egész a pénzről szólt, pénzt kellett keresnem a családomnak – mondta Doanh, akit saját bevallása szerint annyira megviselt a macskák leölése, hogy egy állatvédő szervezethez, a Humane Society Internationalhez (HSI) fordult segítségért.

A HSI tavaly kampányt indított a vietnami macskahús-kereskedelem ellen és az egyik programjuk részeként megállapodást kötöttek a Gia Bao tulajdonosával az étterem bezárásáról, valamint a még életben lévő állatok elszállításáról.

Cserébe Doanh egyszeri anyagi támogatást kapott az állatvédő szervezettől egy új vállalkozás indításához. A 37 éves vietnami férfi a továbbiakban élelmiszerboltot üzemeltet majd.

A HSI világszerte kampányol a macskahús- és a kutyahús-kereskedelem ellen. Tevékenységüknek is köszönhetően a kutyahús-fogyasztás egyre inkább kimegy a divatból Kínában és Dél-Koreában, de például Vietnamban is visszaszorulóban van.

Ugyanakkor a macskaevés viszonylag gyakori Vietnamban, mivel a helyiek többsége a macskafélék húsát olyan „szuperételnek” tartja, amely erősíti az immunrendszert, és szerencsét hoz. Egy, a HSI megbízásából készült felmérés szerint ma tíz vietnamiból körülbelül kettő eszik rendszeresen macskahúst.

Írta a Magyar Hírlap