Itthon: Zelenszkij többször is hívta már Orbán Viktort Ukrajnába az ukrán elnöki hivatal szerint

Itthon: Zelenszkij többször is hívta már Orbán Viktort Ukrajnába az ukrán elnöki hivatal szerint

Az ukrán elnöki hivatal helyettes vezetője arról is beszélt egy interjúban, miről fog tárgyalni egymással Orbán és Zelenszkij.

Nem árulhatom el a pontos részleteket, de nem ez az első alkalom, hogy Ukrajna elnöke meghívta Magyarország miniszterelnökét Ukrajnába

– mondta az Interfax című ukrán lapnak Ihor Zsovka, az ukrán elnöki hivatal helyettes vezetője. Az interjút a Telex vette észre.

Arról, hogy miről fog tárgyalni Orbán és Zelenszkij, Zsovka azt mondta: „A kétoldalú kapcsolatainkról – ez pedig egy tág spektrumot fed le, és nem korlátozódik kizárólag a nemzeti kisebbségek kérdésére. (…) Beszélhetnek a gazdaságról a szomszédos országok között. Alaposan fel fogunk készülni a találkozóra. A diplomáciában még semmit nem találtak fel, ami jobban működne a személyes találkozóknál.”

A riporter rákérdezett arra is, Zsukov lát-e esélyt arra, hogy Orbán Viktor élni fog a vétójogával Ukrajna EU-csatlakozásával kapcsolatban. Zsukov úgy felel: ez a veszély fennáll, de „láttuk, hogy elkerülhető”, ugyanakkor Orbán nyilatkozatai alapján nem tudja kizárni, hogy történhet ilyesmi.

Orbán Viktor múlt héten jelentette be: amikor „egymás mellé sodorta őket a szél” Zelenszkijjel Argentínában, az ukrán elnök akkor tett neki tárgyalási ajánlatot, amit ő elfogadott.

HVG