Lettország ittas vezetőktől elkobzott autókat adott át Ukrajnának

Lettország ittas vezetőktől elkobzott autókat adott át Ukrajnának

A Delfi az adóhatósági információkra hivatkozva pontosítja, hogy a Twitter Convoy állami szervezet által adományozott autók ára 903,4 ezer euró, emellett az ország hatóságai további 34 autó átadására vonatkozó dokumentumokat készítenek elő, csaknem 162 ezer euró értékű gépkocsit érintően.

A kiadvány felidézi, hogy a lett parlament, a seimas február 16-án egyhangúlag elfogadta az Ukrajna lakosságának támogatásáról szóló törvény módosításait, amelyek lehetővé teszik az állami tulajdonban lévő gépkocsik ingyenes átadását Kijevnek. Így 2023-ban az ország kormánya többször is átadta az ukrán hatóságoknak az elkobzott járműveket.

November elején a lett seimas végső olvasatban elfogadta a közlekedési törvényt, amely előírja a nem az országban nyilvántartásba vett orosz autók elkobzását Ukrajna javára. A jogszabály november 15-én lépett hatályba. Az autótulajdonosok 2024. február 14-ig kaptak időt arra, hogy Lettországban regisztrálják újra autóikat, vagy vigyék ki az országból, ezt követően pedig az utakon talált orosz rendszámú autókat lefoglalják, és Ukrajnába küldik.

Írta a Magyar Hírlap