Tech: 8 hét elég, ha így eszik, hogy egészségesebb legyen

Tech: 8 hét elég, ha így eszik, hogy egészségesebb legyen

Egy új kutatás szerint már nyolc hét is elég lehet ahhoz, hogy a kizárólag növényi összetevőket magában foglaló étrend első jótékony hatásai megjelenjenek. Ahhoz azonban, hogy egészségesebbek legyen az ember, ennél kisebb változás is elegendő lehet.

A vegán étrendet követő emberek általában azzal érvelnek döntésük mellett, hogy ők nem szeretnének olyan ételeket fogyasztani, melyekben van haszonállattól származó összetevő. Ezáltal ők – szemben a vegetáriánusokkal – tejtermékeket, tojást és halakat sem fogyasztanak, és többnyire a nagyüzemi állattartás ellen emelik fel a hangjukat.

Most azonban egy új kutatás eredményei arra engednek következtetni, hogy a vegán táplálkozásnak az egészségünkre nézve is lehet jótékony hatása: akár már két hónappal azután, hogy valaki áttért erre az étrendre, már látható lehet a jótékony hatás. Ezek közé tartozik az alacsonyabb inzulinszint, csökkent súly, valamint a stroke-kal is összefüggésbe hozott fehérje alacsonyabb szintje is.

A szakemberek 22 egypetéjű ikerpárt vontak be a vizsgálatba, és két csoportra osztották őket. Mindkét csoport egészséges étrendet követett, mely tartalmazott zöldséget-gyümölcsöt, hüvelyeseket, teljes kiőrlésű gabonákat, magvakat és dióféléket.

Ezen felül azonban az egyik csoport egészséges mennyiségű húst is fogyasztott, míg a másik maradt a kizárólag növényi összetevőkből összeállított étrenden.

A vizsgálat első négy hetében mindkét csoport speciálisan összeállított ételeket fogyasztott, reggelire, ebédre és vacsorára egyaránt – de még a fogyasztható nassolnivalókat illetően is kaptak instrukciókat.

A második szakaszban már maguknak kellett folytatniuk a számukra kijelölt étrendet, ők is főzték meg az ételeiket.

A JAMA Network Open folyóiratban publikált tanulmány megállapításai között szerepel, hogy bár mindkét csoportnál megfigyelhető volt a szív- és érrendszert érintő egészség javulása, de a növényi étrenden lévőknél ez határozottabban megfigyelhető volt.

Az inzulinszint 20 százalékos csökkenése mellett az alacsony sűrűségű lipoprotein szintje is redukálódott, ami a zsírmolekulákat szállítja a szervezetben.

Ugyanakkor a szigorúan növényi étrendre történő átállás kockázatokat hordozhat magában, ha nem kellő körültekintően áll át rá valaki. Egyes kritikus tápanyagokhoz ugyanis – mint például a B12 – nehezebben jut hozz a szervezet, melynek ellensúlyozására táplálékkiegészítők szedését szokták javasolni, írja a Science Alert.

Mint a kutatók megállapításaiból is kiolvasható, a jobb egészséghez már az is hozzájárulhat, ha az ember egyszerűen csak több növényi összetevőt visz be az étrendjébe – nem feltétlenül szükséges hozzá teljesen elhagyni minden állati eredetű dolgot.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos felfedezésekről is hírt adó Facebook-oldalát.

HVG