Világ: Netanjahu ismertette a feltételeit – ha ezek teljesülnek, véget érhet a háború

Világ: Netanjahu ismertette a feltételeit - ha ezek teljesülnek, véget érhet a háború

Az izraeli miniszterelnök konkrét események bekövetkeztéhez kötötte a békét.

Izrael háborúban

Kitört az újabb háború a Gázai övezetben, miután a Hamász palesztin terrorszervezet 2023. október 7-én megtámadta Izraelt. A brutális akcióban és az arra adott izraeli válaszcsapásokban ezrek haltak meg. A Hamász több mint kétszáz civilt ejtett túszul, akikért cserébe palesztin foglyok szabadon bocsátását követelik. A fogolycseréket, a tűzszüneti megállapodást és a konfliktus más fejleményeit cikksorozatunkban követhetik.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök (képünkön), a The Wall Street Journal napilapnak írt véleménycikkében három pontban foglalta össze, mire van szükség álláspontja szerint a békéhez:

  • a radikális iszlamista Hamász megsemmisítése,
  • a Gázai övezet demilitarizálása,
  • a palesztin társadalom deradikalizációja.

Az írás szerint ha ezek teljesülnek, úgy létrejöhet a béke Izrael és a szomszédjaként élő palesztinok között a Gázai övezetben.

Netanjahu szerint a Gázai övezet demilitarizálásához tartozik annak szavatolása, hogy a régió ne szolgálhasson kiindulópontként az országa elleni támadáshoz.

A palesztin társadalom radikalizációtól való megtisztításáról pedig azt írta, hogy az „iskoláknak az élet értékének tiszteletét kell tanítaniuk és nem a halálét”.

A hvg.hu is írt róla, hogy az izraeli hadsereg vezérkari főnöke eközben úgy nyilatkozott, hogy “Izrael háborúja a Hamász ellen még hónapokig folytatódni fog”.

HVG