Mahmúd Abbász: Izrael megsemmisítő háborút folytat a Gázai övezetben

Mahmúd Abbász: Izrael megsemmisítő háborút folytat a Gázai övezetben

MH/MTI
2023. december 27. szerda. 17:03
Frissítve: 2023. december 27. 17:09

A Hamász irányítása alatt álló palesztin egészségügyi minisztérium közlése szerint az elmúlt 24 óra izraeli támadásaiban legkevesebb 195 ember meghalt, további 325 megsebesült, így a háború október 7-i kitörése óta legkevesebb 21 110 ember halt meg a Gázai övezetben, míg a sebesültek száma átlépte az 55 ezret.

Abbász „egy megsemmisítő háborúnál is durvábbnak” nevezte az övezet elleni izraeli offenzívát. „Népünk még az 1948-as Nakba idején sem látott ehhez fogható háborút” – hívta fel a figyelmet Abbász, utalva a palesztin nép gyásznapjára, a Nakbára (katasztrófa napjára), amikor több mint 700 ezer palesztinnak kellett elhagynia otthonát a frissen megalakuló Izrael állam területéről 1948-ban.

A PA elnöke emellett az Egyesült Államok vezetését tette felelőssé a háború folytatásáért: „Sajnos, minden egyes alkalommal, amikor a világ, az ENSZ Biztonsági Tanácsa és a Közgyűlés a háború befejezésére törekszik, az Egyesült Államok vétót emel, és visszautasítja a harcok beszüntetését.”

Abbász, az egyik egyiptomi televíziócsatornának adott kedd esti interjúban hangsúlyozta, hogy az egykor 2,3 millió lakosú Gáza arculata a felismerhetetlenségig megváltozott, az övezet újjáépítése több tíz milliárd dollárba fog kerülni.

A Hamász iszlamista terrorszervezet 2007-ben vette át az uralmat a Gázai övezetben, Abbász puccsnak nevezte a politikai manővert.

Írta a Magyar Hírlap