Budapesten közel 700 cm-nél csütörtök napközben tetőzhet a Duna

Budapesten közel 700 cm-nél csütörtök napközben tetőzhet a Duna

Szerda este már 693 cm-t regisztráltak Budapesten. A számítások szerint a rakpart szintje alá december 30-án mehet a vízállás. Baján szerdán 732 cm volt vízállás, itt a tetőzés II. fokú készültség elrendelés mellett 822 cm körül várható 30-án napközben.

Árhullám van levonulóban a Lajtán, amely Mosonmagyaróvárnál szerdán tetőzött, további vízállás emelkedés már nem várható. A Rábán további jelentős vízszint emelkedés szintén nem valószínű a következő napokban. Az Ipoly Ipolytölgyesnél 464 cm-rel szintén szerdán tetőzött.

A Tiszán folytatódik az árhullám levonulása, a tetőzés már elhagyta a folyó hazai szakaszát, egy újabb kisebb árhullám van levonulóban. Jelenleg még első fok fölötti vízállásokat mérnek Kiskörénél és Szolnoknál. A Tisza mellékfolyóin a lehullott csapadék és az enyhébb idő miatt szintén több helyen vízszint emelkedések indultak meg, de árvédelmi fokozatot elérő vagy azt meghaladó vízállás csak a Zagyva-Tarna vízrendszerén várható. Tarnaörsnél és Jászteleknél jelenleg I. fok körüli vízállásokat mérnek. A következő napokban egyre inkább apadó vízjárásra számíthatunk.

Írta a Magyar Hírlap