Világ: Szabadlábra helyezték Mexikóban a 10 bandataggal végző falusiakat

Világ: Szabadlábra helyezték Mexikóban a 10 bandataggal végző falusiakat

Az ügyészség szerint a földművesek önvédelemből végeztek az őket régóta szipolyozó Familia Michoacana banda fegyvereseivel.

Nem emel vádat az ügyészség a 10 bandatagot is fegyveres harcban megölő falusiak ellen, miután úgy véli, hogy a földművesek önvédelemből cselekedtek – írja a BBC. A vádhatóság szerint a Mexikóvárostól mintegy 140 kilométerre található Texcapilla lakóit folyamatosan fenyegette a magát Familia Michoacanának nevező drogkartell.

A bandatagok védelmi pénzt szedtek a faluban található üzletek tulajdonosaitól, majd rászálltak a földművesekre is, akiktől pénzt követeltek minden általuk megművelt négyzetméternyi föld után.

Az idei rossz aratást követően a falusiak úgy döntöttek, hogy újratárgyalnák a feltételeket a bandával, így közölték, hogy nem fizetik ki azt a pénzt, amit követeltek tőlük. Erre a bűnözők felszólították a helyieket, hogy gyűljenek össze a focipályán, majd tüzet nyitottak rájuk, amit a helyzetre felkészült helyiek vadászpuskáikkal viszonozni kezdtek, majd bozótvágókkal és sarlókkal estek a bandatagoknak. Az összecsapásban 10 bandatag, köztük a csapat vezére, El Payaso (a Bohóc) és négy falusi vesztette életét, további hét helyi megsebesült.

A történetnek ugyanakkor még koránt sincs vége, tartani lehet a kartell bosszújától, így a mexikói nemzeti gárda járőrözik most a falut környező utakon, ám így is eltűnt Texcapillából vagy 14 ember az összecsapás óta, köztük több gyerek.

HVG