Zelenszkijék érdekeltségébe kerülhetett a náci propagandaminiszter egykori villája

Zelenszkijék érdekeltségébe kerülhetett a náci propagandaminiszter egykori villája

Sabine Mels korábban a BIM (a berlini önkormányzati ingatlanokat kezelő ügynökség) alkalmazottja volt, és azt állítja, hogy az általa bemutatott, 2023. októberi keltezésű adásvételi szerződést egykori kollégáitól kapta. Amennyiben a dokumentum valódi, úgy a Haus am Bogensee nevű hírhedt ingatlant egy Film Heritage Inc. nevű cég vásárolta meg 8 120 000 euróért.

Az ősparkos, de rossz állapotú villát egykor Adolf Hitler ajándékozta a propagandaminiszterének. Talán ezért is nehezen akadt rá vevő. A brit The Guardian szerint a berlini önkormányzat 2000 óta próbál szabadulni tőle. De a házról írt a Múlt-Kor történelmi ismeretterjesztő portál is.

A vásárló Belize-ben van bejegyezve, egy offshore cég. Méghozzá olyan, amelyiknek a neve az úgynevezett Panama-iratokban is előkerült. 2021-ben ebből botrány is lett, merthogy Olena Zelenszka, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök felesége volt az egyik tulajdonosa. Férje pedig egyebek mellett azzal kampányolt, hogy felszámolja a korrupciót és kifehéríti a gazdaságot Ukrajnában.

A hírek szerint az ukrán first lady az üzletrészét időközben eladta egy cégnek, amely viszont továbbra is osztalékot fizetett neki.

Ennek kapcsán érdemes felidézni, hogy a közelmúltban a román adevarul.ro hosszú cikket közölt arról, hogy az elnök „jobbkeze”, Andrij Jermak egy „új oligarcharendszert hozott létre a háború sújtotta Ukrajnában”. Vagyis azok a látványos akciók, mint például a Zelenszkij-kampány főtámogatójának, Ihor Kolomojszkijnak a letartóztatása valójában nem a közélet megtisztítását, hanem a a lapok újraosztását szolgálják.

A cikk szerint Jermak az elnök és köreinek intézője és pénztárnoka.

Említésre méltó az is, hogy a közelmúltban meggyilkoltál Mohammed Al-Alawi egyiptomi újságírót , aki idén augusztusban megírta, hogy Olga Kijasko, Volodmir Zelenszkij anyósa ötmillió dollárért vásárolt egy ingatlant az afrikai ország egyik turistaparadicsomában, El Gounában.

Írta a Magyar Hírlap