A háború egyik legveszélyesebb zónájában járt Zelenszkij

A háború egyik legveszélyesebb zónájában járt Zelenszkij

Az orosz-ukrán front egyik legkeményebb ütközeteinek helyszíne továbbra is Avdijívka, a Donyecktől északra, Makijivkától észak-keletre lévő kisváros, aminek bevételével hónapok óta próbálkoznak az orosz erők – írta az RTL.

A város Bahmuthoz hasonlóan az emberéleteket nem számoló orosz hadvezetés számára nemcsak stratégiai, de szimbolikus jelentőségű is: ha itt el tudnák vágni az ukrán hadsereg útját kelet felől Donyeck városa felé, akkor azzal jól kommunikálható hadi sikert könyvelhetnének el.

Ennek érdekében napi szinten több offenzívát is indítanak, amiket azonban a jobb pozícióban lévő ukrán egységek rendre visszavernek. Avdijívkánál az orosz erők naponta átlag négyszáz katonát és tucatnyi páncélozott járművet veszítenek már hetek óta.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pénteken személyesen látogatott el Avdijívka térségébe, a 110. Marko Bezrucsko Gépesített dandárhoz.

„A parancsnokkal áttekintettük a védelmi helyzetet és csapataink legfontosabb szükségleteit. A legjobb katonákat állami kitüntetésekkel tüntettem ki, és Ihor Timoscsuk ifjabb őrmesternek Ukrajna Hőse aranycsillagot adományoztam. Megköszöntem mindenkinek a frontvonalon az idei szolgálatot. Az egész országunk a hozzájuk hasonló harcosoknak köszönhetően tud helytállni. Ők azok, akik minden esély ellenére megvédik hazánkat. Akik minden nap eredményesen harcolnak” – írta az ukrán elnök Twitteren.

Objektum doboz

Írta a Magyar Hírlap